Izvori u Bruxellesu: Sloveniji upozorenje EK-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. svibanj 2013. u 17:42
Thinkstock

Europska unija u srijedu će upozoriti Sloveniju da se mora pridržavati preporuka EU-a .

Europska unija u srijedu će upozoriti Sloveniju da se mora pridržavati preporuka EU-a za otklanjanje svojih makroekonomskih debalansa, te provesti financijsku stabilizaciju i reforme, ali neće protiv nje pokrenuti do sada neupotrijebljeni postupak po kojemu se članicama EU-a s previsokim deficitima mogu izreći kaznene sankcije ako takvom svojom politikom ugrožavaju normalno djelovanje EU-a, objavili su u utorak slovenski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore u Bruxellesu.

Slovenija se u zadnje vrijeme spominjala kao zemlja protiv koje bi Europska komisija mogla po prvi put uvesti postupak koji u krajnjem slučaju može dovesti do izricanja financijske kazne u visini 0,1 posto BDP-a, ali je izvor kojega prenose Slovenska tiskovna agencija STA i Slovenski radio naveo da se Europska komisija neće odlučiti na taj korak.

Na takvu odluku, dodaju slovenski mediji, djelovala je ocjena Europske komisije da su Slovenija i vlada premijerke Alenke Bratušek dale pozitivan signal s nekoliko zadnjih odluka. Riječ je o odluci parlamenta da se tzv. zlatno fiskalno pravilo unese u ustav, te tako obuzda rast deficita i zaduživanja, te da se referendumom ne mogu poništavati zakoni s fiskalnog područja, ali i o dogovoru vlade i sindikata o smanjenju plaća u javnom sektoru.

No, uvođenje postupka i dalje je moguće ako se reforme i stabilizacijske mjere ne budu provodile, dodao je izvor iz Bruxellesa koji prenose slovenski mediji. Dodaju da će Europska komisija najveći naglasak u pogledu preporuka koje će izreći Sloveniji staviti na sanaciju stanja u bankarskom sustavu, s upozorenjem da iznosi koje vlada predviđa za njihovu dokapitalizaciju možda neće biti dovoljni.

Komentirajte prvi

New Report

Close