Izravna strana ulaganja u BiH najniža u posljednjih 20 godina

Autor: Pero Zelenika/VL , 28. listopad 2014. u 22:00
Delhaize nije izdržao u Bosni i Hercegovini

Tržište BiH napustili su belgijski Delhaize, francuski Intermarché i slovenski Tuš koji je ostavio milijunske dugove prema dobavljačima.

Svakog dana sve manje novca stiže u Bosnu i Hercegovinu.

Zbog ekonomske krize, manje šalju rođaci iz inozemstva, a izravna strana ulaganja u BiH u posljednje vrijeme klize k najnižoj razini u posljednjih 20 godina. Ono što je zabrinjavajuće jeste i trend tzv. bijega investitora iz BiH od kojih neki za sobom ostavljaju ogromne dugove, a drugi radnike na ulicama. Naime, revidirani podaci Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokazuju da su izravna strana ulaganja u BiH u drugom tromjesečju ove godine iznosila samo 40,35 milijuna maraka. Prema tim podacima, ukupna ulaganja u prvom polugodištu 2014. godine su prepolovljena i iznosila su 75,6 milijuna KM, što je manje za čak 54,3 posto nego u istom razdoblju prošle godine.

 

40,35milijuna

KM iznosila su izravna strana ulaganja u drugom kvartalu

Duljko Hasić, ekonomski analitičar VTK BiH, rekao je da BiH ima iznimno loš poslovni ambijent, uključujući političku nestabilnost i lošu poslovnu klimu što je uzrokovalo da ima jednu od najnižih razina stranih investicija u poslijeratnom razdoblju, što treba biti signal vlastima u BiH. Mora se, kaže, mijenjati zakonodavstvo. U prilog lošoj poslovnoj klimi u BiH govore i najnoviji događaji, prije svega u vezi sa slovenskim trgovačkim lancem Tuš koji se povlači iz BiH ostavljajući oko 600 radnika bez posla, ali i milijunske dugove prema dobavljačima.

Tu je i povlačenje belgijskog trgovačkog lanca Delhaize iz BiH, te najavljeno preuzimanje u kojem će najveći domaći trgovački lanac Bingo, vlasnika Senada Džambića, postati novi vlasnik lanca Interex koji se nalazio u rukama francuske kompanije Intermarché. Ekonomski analitičar Eldar Dizdarević rekao je za Klix.ba kako bi preuzimanje Interexa od strane Binga bilo izuzetno dobro za BiH gospodarstvo. "Ako BiH kompanija kupuje jedan trgovački lanac koji je bio u rukama stranih vlasnika, to može biti samo dobra vijest.

 

75,6milijuna

KM iznosila su ukupna ulaganja u prvom polugodištu 2014.

Za optimizam postoji nekoliko razloga, prije svega jačaju se domaće tvrtke i domaći proizvođači koji će doći u bolji položaj", rekao je Dizdarević dodajući da domaći kapital ima veći senzibilitet prema BiH proizvođačima."Ukoliko, pak, Bingo preuzme i Tuš, to će također biti dobra vijest za BiH gospodarstvo. Ali mene zabrinjava druga stvar, strani investitori se povlače s tržišta BiH što ukazuje na loš životni standard građana. Odlazi Tuš, odlazi Interex, a to samo znači da je standard građana nizak, a to se prvo pokaže na trgovini", zaključuje Dizdarević.

Komentirajte prvi

New Report

Close