Izraelski startupi sve se više bave marihuanom

Autor: Tomislav Pili , 20. veljača 2017. u 15:33
Uzgoj može biti veliki poticaj izraelskoj poljoprivredi/REUTERS

Izraelska država radi na zakonu koji će omogućiti izvoz proizvoda od medicinske marihuane kako bi ojačala gospodarstvo.

Nakon što je dokazala inovativnost u području poljoprivrede pretvorivši pustinju u plodnu žitnicu, zatim u računalnoj sigurnosti te analizi velike količine podataka, izraelska startup scena sada želi postati globalni lider u medicinskoj marihuani. Poticaj takvim ambicijama došao je prošlog tjedna i s vladine strane. Naime, Izrael priprema nacrt zakona koji će omogućiti izvoz proizvoda od medicinske marihuane ili povezanih s tom biljkom.

Dobar biznis
Vlada se nada da će na taj način potaknuti poljoprivredni, ali i tehnološki sektor. Iako je trenutno na vlasti vlada desnog centra, u Izraelu su dopuštena klinička ispitivanja medicinske marihuane. Za usporedbu, u SAD-u i dalje nije dopušteno ispitivati utjecaj marihuane na pacijantima. "Smatram da Izrael uživa obje pogodnosti – s jedne strane ima poljoprivredna znanja potrebna za uzgoj, a s druge strane posjeduje biotehnološka znanja potrebna za unapređenje medicinske marihuane", ističe za Financial Times Yoav Kisch, zastupnik vladajuće stranke Likud.

 

Kisch

Imamo potrebna poljoprivredna i biotehnološka znanja.

"To može biti vrlo snažan, dobar biznis za izraelsku poljoprivrednu industriju koja se danas suočava s brojnim teškoćama", dodao je Kisch. Prema podacima iCAN-a (Israel Cannabis), privatne istraživačke i investicijske skupine, u toj bliskoistočnoj zemlji trenutno postoji 50-ak tvrtki koje se bave medicinskom marihuanom. "Mi smo značajan igrač u području kanabisa", ocjenjuje Saul Kaye, izvršni direktor i osnivač iCAN-a. Jedna od takvih tvrtki je startup Syqe koji razvija inhalator za precizno doziranje, sve do razine miligrama. Kako izvršni direktor tvrdi Perry Davidson, radi se o prvom svjetskom preciznom inhalatoru za marihuanu. Inhalator se već godinu i pol pokusno koristi u bolnici u Haifi kao sredstvo za ublažavanje bolova kod pacijenata.

Američka duhanska kompanija Philip Morris uložila je početkom prošle godine 20 milijuna dolara u tu tvrtku, a zanima je kako se Syqeova tehnologija može iskoristiti i među pušačima duhana. No, to nije jedina velika kompanija čiju je pažnju privukao ovaj startup. Najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova, Teva Pharmaceuticals, nedavno je sklopio ugovor sa Syqeom o distribuciji njegovih proizvoda u Izraelu.

Podloga u znanosti
Još jedna tvrtka, Breath of Life Pharma (BOL Pharma), osim inhalatora ispituje i druge načine korištenja medicinskog kanabisa, poput tableta. Ove godine BOL Pharma planira pokrenuti ili je već krenula s desetak kliničkih ispitivanja lijekova za cijeli niz bolesti, od Touretteovog sindroma i autizma do Parkinsonove bolesti i oboljenja jetara. Tvrtka i gradi tvornicu u Jeruzalemu za preradu kanabisa. Kao i u ostalim područjima gdje su Izraelci postigli komercijalni uspjeh, i ulazak u područje medicinske marihuane utemeljen je na znanstvenim istraživanjima. Jedno od središta istraživanja jeruzalemsko je sveučilište, a tamošnji kemičar Raphael Mechoulam smatra se pionirom u tehnologiji izdvajanja kanabinoida, skupine aktivnih tvari u kanabisu. S druge strane, farmaceutske kompanije još su skeptične prema komercijalnom potencijalu medicinske marihuane. Smatraju da je glavni problem u teškom doziranju s obzirom na različitu količinu aktivnih tvari u pojedinim tranšama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close