Izlazak iz Unije nije opcija, no i njoj su, kao i Hrvatskoj, potrebne reforme

Autor: Ana Blašković , 08. prosinac 2014. u 11:12
Andy Bagnall, član uprave najveće britanske udruge poslodavaca Confederation of British Industry (CBI)/ Dalibor Urukalović/PIXSELL

Utvrdili smo da je 41 godina članstva u EU donijela Britaniji između 4 i 5 posto BDP-a, što je ugrubo oko 3000 funti po prosječnom kućanstvu.

Andy Bagnall član je uprave britanskog pandana udruzi poslodavaca Confederation of British Industry (CBI), najvećeg poslovnog udruženja koje predstavlja 119.000 tvrtki.

U Zagrebu je sudjelovao na okruglom stolu "Što britanski biznis želi od EU i što je dosada učinjeno?", koji su organizirali Britanski poslovni centar i tjednik Lider.

I što britanski biznis želi od EU?
U Velikoj Britaniji, kao i Europi, traje debata o budućnosti EU i mjestu Britanije u njoj. Želimo osigurati da se u toj debati čuje glas britanskih tvrtki i zato smo većinu prošle godine proveli u istraživanju čiji je plod objava izvješća Our Gobal Future. To izvješće izlaže zašto većina britanskih tvrtki želi ostati u EU, ali i zašto treba reformirati Uniju za boljitak Europe. Ne specijalni "deal" za V. Britaniju, već reforme koje će donijeti rast BDP-a i otvoriti nova radna mjesta diljem EU.

Dakle, nema dileme, Britanija mora ostati dio EU?
Naravno. Proveli smo anketu među članovima i osam od deset članova CBI-ja izjasnilo se da želi ostati u reformiranoj Uniji iz niza razloga. Najveći je pristup jedinstvenom tržištu od 500 milijuna stanovnika na kojem mogu prodavati proizvode i usluge, uvoziti potrebno, biti dio složenog ponudbenog lanca, pronaći financiranje za rast, ali i imati pristup bazenu talenata. EU omogućuje platformu preko koje britanske tvrtke mogu doprijeti do drugih potencijalno većih tržišta zahvaljujući 30-ak trgovinskih sporazuma.

Koliko u brojkama EU tržište znači britanskim tvrtkama?
Istražili smo povijesne podatke i došli do zaključka da je 41 godina članstva donijela Britaniji između 4 i 5 posto BDP-a, što je ugrubo oko 3000 funti po prosječnom kućanstvu. Neosporno je da postoji izravan pozitivni učinak na prosperitet kroz povećanje trgovine. U Zagreb smo došli kako bismo razgovarali o potrebi reformi diljem EU.

Kakve reforme zagovarate?
Želimo da Europa postane otvorenija, da se jedinstveno tržište zaokruži i na područja poput usluga i digitalne ekonomije, da se više okrene prema van, da se potpisuje još više trgovinskih sporazuma, među kojima je posebno važan transatlantski sporazum sa SAD-om (tzv. TTIP). Želimo da Europa bude konkurentnija u promjenjivoj globalnoj ekonomiji te prilagodbe u sustavu donošenja regulative. Kod regulative je ključno osigurati ravnotežu između država članica i EU institucija. Dakle, osigurati da EU donosi legislativu kod značajnih tema gdje će imati efekta, a manje važna pitanja ostaviti na razini nacionalnih parlamenata. Želimo osigurati ravnotežu zmeđu zemalja eurozone i ostalih, ravnotežu mjera koje će zaštititi jedinstvenu valutu, ali da se ne ugrožava integritet jedinstvenog tržišta. Smatramo da će takve reforme osigurati rast i zaposlenost, ali i donijeti dodatni efekt ako pokažemo da se Europa može mijenjati u pravom smjeru.

Vaši argumenti slični su onima za ostanak Škotske u Britaniji?
CBI je podržao ostanak Škotske unutar Britanije, vjerujemo da jedinstveno tržište ima više prednosti, manje trgovinskih barijera, stabilnost funte… Mnogi od njih  vrijede i za ostanak Velike Britanije u EU.

Imali ste niz sastanaka u Zagrebu. Kako vidite Hrvatsku za ulaganja?
Najvažnija stvar prilikom privlačenja investicija je imati dobar regulatorni okvir. Ima dosta zajedničkih gledišta između Hrvatske i V. Britanije oko nekih načela reformi da, ne samo Hrvatska, nego cijela EU bude atraktivna investitorima.

Koje su reforme ključne u Hrvatskoj?
Ponovio bih iste reformske ciljeve koje predlažemo za EU: postaviti pravilan regulatorni okvir, osigurati da zemlja bude atraktivna za interna, ali i strana ulaganja, produbiti jedinstveno tržište ukidanjem barijera za slobodno kretanje robe i usluga. Razgovarali smo i o TTIP-u, za koji je važna potpora svih članica jer otvara golem potencijal koji može potaknuti investicije privatnog sektora, pa u konačnici rast i radna mjesta. 

Imate li konkretnih saznanja o interesu britanskih ulagača za Hrvatsku?
Postoji niz sektora navedenih u industrijskoj strategiji od kojih bi neki bili zanimljivi britanskim tvrtkama, ali i onima iz EU. Zato je važno jačanje jedinstvenog tržišta, da tvrtke mogu nesmetano poslovati diljem Unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close