Izgledi za zapošljavanje i dalje slabi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2013. u 15:13
Ilustracija

U Europi zapošljavanje stagnira, uz pojačanu nesigurnost među poslodavcima, navodi se u izvješću

Većina poslodavaca diljem svijeta nije sigurna hoće li zapošljavati nove radnike u razdoblju od srpnja do rujna, s obzirom na mlaku osobnu potražnju, pokazalo je danas objavljeno tromjesečno istraživanje grupe za posredovanje u zapošljavanju Manpower.

Manpower je anketirao poslodavce u 42 gospodarstva i utvrdio da u 31 zemlji i teritoriju planiraju zapošljavati nove radnike u sljedećem tromjesečju. U prethodnom tromjesečnom istraživanju takve su namjere iznijeli poslodavci u 32 zemlje odnosno teritorija.

U odnosu na prethodno tromjesečje namjere zapošljavanja pojačane su 17 zemalja, uključujući Španjolsku, Grčku i SAD, dok su u četiri gospodarstva ostale nepromijenjene a oslabile su u njih 21, uključujući Francusku, Kinu i Indiju.

"Ako na to pogledate iz globalne perspektive, ukupni je dojam da definitivno postoje izazovi", zaključio je izvršni direktor Manpowera Jeff Joerres. Dodao je ipak da su poslodavci optimističniji u vezi s izgledima za svjetsko gospodarstvo no što je bio slučaj proteklih mjeseci.

U Europi zapošljavanje stagnira, uz pojačanu nesigurnost među poslodavcima, navodi se u izvješću. Joerres ipak ukazuje na pojedine pozitivne pokazatelje u regiji, uključujući Grčku gdje su se izgledi za zapošljavanje poboljšali četvrto tromjesečje zaredom, iako je ukupna prognoza i dalje negativna.

"To ne znači da je Europa izašla iz problema", upozorio je Joerres. "To samo znači da se Europa još uvijek kreće i i ide prema cjelovitom rješenju, odnosno da propada u ponor, a to je pozitivno za ostatak svijeta", pojasnio je.

Manjak kvalificirane radne snage i dalje je problem u cijelom svijetu, pri čemu poslodavcima najviše glavobolje zadaje pronalaženje radnika s odgovarajućim strukovnim obrazovanjem. Čak 35 posto poslodavaca kazalo da ima poteškoća sa zapošljavanjem zbog neprimjerenih kvalifikacija, što je najveći udio od 2007.

"Slabašnja potražnja zapravo pogoršava problem manjka kvalificirane radne snage jer su kompanije koje žele zaposliti nove radnike izbirljivije pri zapošljavanju, tražeći točno određeni profil umjesto da budu spremne utrošiti malo vremena na razvoj potrebnih znanja kod manje kvalificiranih kandidata", tumači Joeres.

"Kada bi potražnja za njihovim proizvodima i uslugama bila snažnija, ne bi si mogli priuštiti luksuz duge potrage za radnicima – u tome leži razlog prividne nelogičnosti između slabašnog zapošljavanja s jedne i manjka kvalificirane radne snage s druge strane", tumači on.

Komentirajte prvi

New Report

Close