‘Izetbegović traži objašnjenje Gašparovičevih izjava’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. studeni 2012. u 09:03
Bakir Izetbegović / EPA

Slovački predsjednik Gašparovič je rekao da su “RS i BiH kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične.

Zbog izjava slovačkog predsjednika Ivan Gašparoviča koji je u srijedu u Banjoj Luci usporedio Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu sa situacijom između Slovačke i Češke, bošnjački član BiH Predsjedištva Bakir Izetbegović pozvao na sastanak veleposlanika Slovačke u toj zemlji. Slovački predsjednik je, kako prenosi Federalna televizija, komentirajući susret s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da je s njim razgovarao "o dobroj suradnji između Slovačke i Češke Republike, i u tom kontekstu, i o suradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske".

Na dva novinarska upita da pojasni tu svoju izjavu, slovački predsjednik Gašparovič je rekao da su "RS i BiH kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične". "Ako je uspješna RS, bit će uspješna i BiH, a uvjeren sam, i zapadni Balkan. Zato i zavisi od političara u ovim zemljama do koje su mjere spremni na suradnju i traženje konsenzusa“, istaknuo je Gašparovič.

Kako navodi FTV bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je zbog ovih izjava poziv veleposlaniku Slovačke u Bosni i Hercegovini Miroslavu Mojžiti za hitan sastanak. Pojasnili su da bi Mojžita trebao Izetbegoviću pružiti objašnjenje oko usporedbe Republike Srpske i Bosne i Hercegovine sa Slovačkom i Češkom, zemljama koje su se mirno razdružile iz nekadašnje zajedničke države. FTV je navela i da su brojni bosanskohercegovački intelektualci reagirali na istup Gašpareviča nazvajući ga izrazom nepoštovanja prema BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close