Izet Rastoder, slovenski ‘kralj banana’, ulazi u hotelijerstvo

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2017. u 14:03
Stari hotel Bellevue Izet Rastoder morat će potpuno obnoviti

Dok su Jordanci bili vlasnici Bellevuea govorilo se ne samo o obnovi već i o gradnji elitnog boutique hotela s 90 soba i apartmanima.

Nakon osam godina jordanski državni fond Mawared odlučio je prodati stari hotel Bellevue, na elitnoj ljubljanskoj lokaciji u parku Tivoli, koji je zaštićen kao spomenik lokalnog značenja.

Prema dokumentima kojima raspolaže portal Siol.net kupio ga je Izet Rastoder, najveći uvoznik južnog voća u Sloveniji i jedan od najvećih u Europi, nazvan i "kraljem banana". Godine 2009. Jordanci su kupili hotel od Studentskog servisa Maribor za 7,5 milijuna eura – i imali su velike planove. Nije bila riječ samo o obnovi starog hotela, već i o širenju, pri čemu se spominjao elitni boutique hotel s 90 soba i apartmanima, no planove je zaustavila kriza.

 

108 milijuna

eura iznosili su prihodi tvrtke Rastoder 2016.

Posao s Miškovićevm 
Dok su Jordanci čekali investitora koji će biti spreman uložiti u obnovu, hotel Bellevue nezaustavljivo je propadao. Vatra na krovu u svibnju 2014. godine, koja je prema policiji podmetnuta, pogoršala je stanje, ali krivac nije pronađen. Hotel je sada u tako lošem stanju da, prema procjenama neovisnih statičara, uopće ne bi mogao poslove održavanja. Prema mišljenju inspektora za kulturu, na mjestu Bellevuea moguća je samo rekonstrukcija identičnog objekt s novim, ali jednakim materijalima.

 

7,5 milijuna

eura platio je jordanski državni fond za hotel Bellevue 2009. godine

Područje hotela Bellevue prostorni plan općine Ljubljana definira kao prostor za turizam. Prostorni plan dodjeljuje taj prostor izgradnji hotelskog kompleksa, koji zahtijeva od investitora da obnovi postojeću zgradu i da mu omogući izgradnju dodatka.  Izet Rastoder posljednjih je godina obavio nekoliko transakcija s nekretninama u Ljubljani. Preuzeo je trgovački dio nedovršenog stambeno-poslovnog kompleksa Stožice i namjerava dovršiti dugo obećavani trgovački centar. Srpskoj Delti Miroslava Miškovića prodao je građevinsku jamu gdje je izgrađen hotel InterContinental s pet zvjezdica.  Početkom ove godine kupio je od države i vilu Tamara na Bledu. Zanimljivo je da Rastoder radi na novim projektima u vrijeme kada ima velikih problema u osnovnom poslovanju. 

Agrokor mu dužan milijune
Prošle godine prihodi od prodaje tvrtke Rastoder pali su s 150 na 108 milijuna eura. Međutim, ostvario je više od četiri milijuna eura neto dobiti, ali s druge strane, dočekao ga je slučaj Agrokor.  Slovenski dobavljač banana ostao je, naime, "kratak" za pet milijuna eura koliko mu duguje Todorićev koncern. Rastoder je s Agrokorom potpisao ugovor vrijedan sto milijuna eura nakon preuzimanja Mercatora.

Komentirajte prvi

New Report

Close