Izbjegavanje kazne Europske komisije pitanje života i smrti za vladu Italije

Autor: Poslovni dnevnik , 10. lipanj 2019. u 21:59
Predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conte/REUTERS

Premijer Giuseppe Conte smatra kako Italija riskira smanjenje kreditnog rejtinga.

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je kako je izbjegavanje disciplinskih mjera EU-a zbog prekomjernog javnog duga pitanje života i smrti njegove vlade, a i države u cijelosti.

Conteove opaske u intervjuu objavljenom u ponedjeljak u novinama Corriere della Sera namijenjene su najmoćnijem čovjeku njegove administracije, njegovom zamjeniku i vođi krajnje desne Lige, Matteu Salviniju.

 

3 posto

BDP-a iznosi ograničenje deficita proračuna za članice eurozone

"Ako ne bude kao u prosincu kada smo uspjeli izbjeći kazne nakon usuglašenja s Europskom komisijom oko proračuna za 2019., riskiramo svi odlaskom kući. Ja zasigurno prvi", rekao je premijer.

"Prekomjeran dug se mora izbjeći, inače će se Italija suočiti sa smanjenjem kreditnog rejtinga i nestabilnostima na financijskom tržištu", upozorio je Conte. "Ne mogu i ne želim preuzeti odgovornost izlagajući zemlju ovakvom besmislenom riziku", dodao je.

Pozvao je Salvinija i drugog zamjenika premijera Luigija Di Maia da dopuste njemu i ministru gospodarstva Giovanniju Triju da pregovaraju s Bruxellesom. Salvini želi prekoračiti proračunska ograničenja deficita EU-a od tri posto BDP-a kako bi nadoknadio radikalno smanjenje poreza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close