Iz Ulcinja jedino cvijet soli

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2018. u 22:00
Cvijet soli dobivat će se u ograničenim količinama i prodavati na europskom tržištu/Grgo Jelavić/PIXSELL

Očekuje se da bi se od prodaje proizvoda od soli godišnje mogao ostvariti prihod od 245.000 do 420.000 eura.

Najbolje rješenje za ulcinjsku Solanu je proizvodnja kvalitetnih vrsta soli – tzv. cvijeta soli, a u potrebnu infrastrukturu potrebno je uložiti oko četiri milijuna eura, pokazuje Informacija o projektu Finalizacija studije zaštite područja ulcinjske Solane, piše Portal Analitika.

Za ovaj koncept sredstva potrebna za početna ulaganja u infrastrukturu iznosila bi oko 4 milijuna eura, dok bi operativni troškovi za proizvodnju novih, visokokvalitetnih proizvoda od soli na ograničenoj površini solane, te troškovi upravljanja područjem solane dosegnuli milijun eura, piše u dokumentu. Očekuje se da bi u dogledno vrijeme ovaj model mogao ostvariti prihod 245.000 do 420.000 eura od prodaje proizvoda od soli i posjeta zaštićenom području i pratećim programima.

"Vrlo ograničene količine novog proizvoda (cvijet soli) mogle bi se potencijalno prodati na europskom tržištu, dok bi se broj posjetitelja na području postupno povećavao", stoji u Studiji. Nakon konzultacija s Europskom komisijom, iz Fonda za europsku integraciju 13. veljače 2017. godine počela je realizacija projekta Finalizacija studije zaštite područja Ulcinjske solane od strane Agreco Consortiuma (Beč) i na njemu su bila angažirana tri EU stručnjaka: Andrej Sovinc, Davorin Tome i Mihael Hošek.

 

5 milijuna

eura potrebno je za početak proizvodnje u Solani

Projekt je završen krajem studenoga 2017. izradom sveobuhvatne Studije zaštite Ulcinjske solane u kojoj su obrađena sva pitanja od značaja za tu lokaciju, poznatu i kao veliko stanište ptica. Kao najbolji načini zaštite područja u Studiji se predlažu park prirode, ako se nastavi proizvodnja soli uz upravljanje zaštićenim područjem, ili rezervat prirode ako će se područjem upravljati kao zaštićenim s prikazom proizvodnje soli za posjetitelje", zaključuje se u dokumentu.

Ulcinjska Solana dobit će status parka prirode najkasnije do kraja godine, potvrđeno je podgoričkim Vijestima iz crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma. Iz ureda visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahna, ranije je rečeno da će zaštita Ulcinjske solane ostati istaknuta tema u razgovorima EU s Crnom Gorom.

Trenutno, Solanom upravljajuju Nacionalni parkovi Crne Gore. Solana je otišla u stečaj 2005. kada je Privatizacijski fond Eurofond imao 33,87% udjela, a Privatizacijski fond Moneta 34,67%. Financijsko stanje tvrtke od 2005. naglo se pogoršavalo, stoji u izvješću MANS-a, a Solana koja je poslovala bez gubitaka dovedena je do nepokrivenog gubitka od 7,9 milijuna eura na kraju 2013. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close