Iz Subotišta 60 tona janjetine kreće za kinesko tržište

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2017. u 22:00
Broj ovaca u Srbiji povećan je sa 30.000 na 95.000 grla

Kompanija Đurđević, zahvaljujući nedavno potpisanom sporazumu s Kinom, šalje iz Luke Bar prvi kontingent mesa.

Iz sela Subotište u općini Pećinci u Srbiji kompanija Đurđević poslat će sljedećih dana u Kinu više od 60 tona janjetine, kaže za Tanjug izvršni direktor te tvrtke, Đorđe Kuzminac. Iz Luke Bar u Crnoj Gori, do luke pokraj Pekinga, prvi kontigent janjetine u dva kontejnera putovat će brodom mjesec dana.

U kompaniji ističu da će, zahvaljujući nedavno potpisanim sporazumima sa Kinom, srpsko meso veoma brzo doći do probirljivih kupaca, a prve količine su probne.

“Imamo ono što je najvažnije, a to je kvalitet za jako probirljivo tržište i na tome se ovdje ustrajava, a ne na količini”, kaže Kuzmanac i objašnjava da u Kini ima mnogo bogatih ljudi koji ne pitaju za cijenu, već samo traže vrhunsku kakvoću. U protekle tri godine broj ovaca u Srbiji se utrostručio, sa 30.000 grla, na sadašnjih oko 95.000. Glavni tehnolog u klaonici Đurđević, Danijel Lončarević, kaže da je to posljedica subvencija od 100 eura po grlu, koliko država izdvaja godišnje. On objašnjava da, ako poljoprivrenik ima 100 ovaca, što je uobičajena količina, godišnje od države može dobiti subvenciju od 10.000 eura.

“A to je dovoljno da osigurate uvjete za kvalitetan uzgoj ovaca. A, nakon što ovce prodaju klaonicama, uzgajivači ostvaruju čistu dobit”, kaže Lončarević, dodajući da su klaonicu posjetile brojne kineske delegacije koje su zainteresirane za srpske mesne proizvode.

On kaže da je, za razliku od EU, kineskwa strana je Srbiji ostavila “širom otvorena vrata”, te nema ograničenja za količinu.

 

100eura

po grlu državna je subvencija za uzgajivače ovaca

“Dnevno obradimo deset tona prerađevina od mesa, od hrenovki do suhog vrata. Isto tako, preradimo 750 svinja, 110 bikova i 300 komada janjetine. Izvest ćemo u sljedećem i junetinu, vrste Belgijska plava, koja ima najveći postotak mesa od čak 62 posto”, kaže on.

S trake, kaže Lončarević, svakoga sata izađe 120 svinjskih polutki i 15 bikova, a radnici mesari, preko ruku prebace tone i tone svježeg mesa. “Zasad, radimo redovno u dvije smjene, a u sljedećem, ako bude potrebe uvest ćemo i treću smjenu. Na primjer, dnevno proizvedemo od 300 do 500 kilograma čvaraka vrhunske kakvoće i to se odmah rasproda”, navodi Lončarević. Kaže da su dosad izvozili meso i u susjedne države, ali i u Rusiju i Italiju.

“Srpsko meso, za početak janjetina, dobit će u Kini oznaku ‘premium kvaliteta’ i to je adut Srbije. Ekskluzivan proizvod koji će u Kini imati visoku cijenu, ali i posebne kupce. Zbog toga, nakon janjetine, očekujemo izvoz junetine, a sljedećih mjeseci i svinjskog mesa”, ističe Lončarević.

Plan kompanije Đurđević je da proširi svoje proizvodne kapacitete i poveća broj zaposlenih, kojih trenutno ima oko 320.      

Komentirajte prvi

New Report

Close