Susjedi počeli proizvoditi električne skutere: Puni se samo dvadesetak minuta, a prijeđe 60 kilometara

Autor: Poslovni dnevnik , 01. travanj 2019. u 09:52
Foto: Getty Images

Istovremeno s početkom proizvodnje sljedeće serije mopeda bit će zaposleno deset novih radnica.

Nakon ideje i istraživanja tržišta, kompanija Cromex iz Prijedora, počela je s proizvodnju mopeda za domaće i inozemno tržište, javlja portal Indikator.ba. Riječ je o benzinskim i električnim motociklima do 50 kubika (ccm) nazvanim Torini.

Bit će to jedan od proizvoda koji će biti predstavljen na Međunarodnom sajmu u Hannoveru od 1. do 5. travnja gdje je Cromex pozvan kao jedan od ukupno šest izlagača iz Bosne i Hercegovine.

Dostupni u pet boja

“Prije određivanja ciljeva i strategije naše kompanije istraživali smo tržišta Balkana i Europe. Jedan od rezultata tog istraživanja bila je odluka da se okušamo u proizvodnji mopeda zapremine do 50 ccm. Više od 60 posto mopeda je naša vlastita proizvodnja, a ostalih 40 posto dijelova se nabavlja na inozemnom tržištu. Trenutno proizvodimo tri vrste: električni i dvije vrste benzinskih, automatik i poluautomatik, koji su dostupni u pet boja. Nama je posebno zanimljiv električni model (Torini Volt) za je čije punjenje potrebno samo dvadesetak minuta, a litijska baterija omogućava vožnju 50 do 60 kilometara. Motori su EURO 3 i EURO 4. Kompanija Cromex vlasnik je licencije i ima sve certifikate potrebne za izvoz u Europsku uniju“, rekao je Enes Pehlić, direktor Cromexa za Prijedor24.com.

Istovremeno s početkom proizvodnje sljedeće serije mopeda bit će zaposleno deset novih radnica. Prodaja krajnjim korisnicima neće se obavljati izravno, već preko distributera koji će formirati i cijenu novih mopeda.

“Projekat proizvodnje Torini motocikla posebno nam je drag, jer je omogućio da promjenimo izgled kompanije koja je do sada imala uglavnom muške radnike. Mnogo je sitnih detalja, potrebna je pažnja prilikom pakiranja, finaliziranje proizvoda zahtijeva žensku ruku”, navodi Alma Ćirkić iz Cromexa.

Nema više Tomosa

Prijedorskoj tvornici ide na ruku i to što je početkom ove godine Okružni sud u Kopru otvorio stečaj nad Tomosom, poznatim proizvođačem mopeda u bivšoj Jugoslaviji.

Za stečajnog upravitelja imenovan je Štefan Vern, a vjerovnici imaju rok do 3. travnja u kojem mogu prijaviti potraživanja. Prijedlog za otvaranje stečaja dali su radnici zbog neisplaćenih plaća i regresa.

Agonija ove kompanije počela je nekoliko mjeseci prije stečaja kad je Pošta Slovenije zaustavila dubinski pregled poslovanja Tomosa i odustala od daljnjih koraka povezanih s kapitalnim ulaskom u koparsku kompaniju.

Cromex postoji od 2004. godine, a djelatnosti kompanije obuhvaća lasersko rezanje najnovijom Fiber Laser tehnologijom, savijanje limova i cijevi, 3D savijanje cijevi, bojanje, razne vrste varenja, planiranje, razvoj, montažu i provjeru metalnih konstrukcija, inox ograda i ostalih proizvoda
od inoxa.

Komentirajte prvi

New Report

Close