7 milijuna traperica za svjetsko tržište, cilj je izvoz od 90 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 23. listopad 2018. u 06:44
Izvoz srpske tekstilne industrije u prvih šest mjeseci ove godine porastao je za čak 15 posto, a veće su i plaće zaposlenih/FOTOLIA

U travnju 2019. počinje s radom kraljevačka tvornica turske Tay grupe u kojoj će biti zaposleno 2500 radnika.

Tekstilna industrija Srbije u prvoj polovici 2018. zabilježila je rast izvoza od 15%. Tekstilna industrija jača, budući da je prošle godine činila 9% ukupnog izvoza Srbije, rekao je za RTV tajnik Udruženja za industriju tekstila, odjeće, kože i obuće Privredne komore Srbije Milorad Vasiljević.

Nema dovoljno radnika

Prema njegovim riječima, kada je riječ o tržištu tekstila u Srbiji i stranim ulaganjima, ona nemaju veliki utjecaj na srpske proizvođače, jer većina stranih investitora proizvodi u Srbiji, a zatim robu izvozi.

 

90 milijuna

eura vrijedit će godišnji izvoz iz kraljevačke tvornice Eurotay

Domaći proizvođači imaju probleme zbog nedostatka radne snage, jer su strani ulagači zaposlili veliki broj radnika. Dolaskom stranih investitora, ali i zbog nedostatka radne snage, povećane su prosječne plaće u tekstilnoj industriji, te se kreću između 40 i 55 tisuća dinara (od 2500 do 3430 kuna). 

Da je Srbija na dobrom putu da postane središte tekstilne industrije pokazuje i najava Mesuta Topraka, predsjednika upravnog odbora turske Tay grupe, koji je rekao da će tvornica Eurotay u Kraljevu početi prizvodnju u travnju.

Riječ o ulaganju vrijednom 35 milijuna eura, a u novoj tvornici tekstila radit će 2500 radnika, prenose srpski mediji. “Srbija će zauzeti važno mjesto među proizvođačima tekstila i konfekcije. Cilj je da naš izvoz dosegne 90 milijuna eura”, rekao je Toprak, objašnjavajući da će tvornica godišnje proizvoditi sedam milijuna traperica.

Proizvode u Egiptu i Alžiru

On je istaknuo da će oko 10.000 ljudi živjeti od nove tvornice u Kraljevu, zaposleni i njihove obitelji, kao i partneri. Tay grupa kupila je imovinu kraljevačkog Autotransporta u stečaju za 260 milijuna dinara.

Kompanija Tay osnovana je 1977. u Istanbulu i danas jedna od najvećih kada je riječ o proizvodnji tekstila. Kompanija sklapa stateška partnerstva s mnogim svjetskim brendovima, a izvan Turske uložili su u Egipat i Alžir. “Proizvodimo godišnje 8 milijuna traperica u Turskoj i 6 milijuna u Egiptu.

U Turskoj, Egiptu i Alžiru imamo više od 10.000 zaposlenih”, rekao je Toprak. Srpski ministar trgovine Rasim Lajić jučer je rekao da će do kraja godine biti svečano otvorena još jedna tvornica turskih ulagača u Priboju, a traju i radovi na obnovi tvorničke hale u Malom Zvorniku, gdje će se proizvoditi tekstil i koja će zapošljavati oko 300 radnika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa u Uniji smo sa Slovenijom, Mađarskom, Italijom, pišite o njima

New Report

Close