Talijanski mediji otkrili i treći novi model za Fiatovu tvornicu vozila u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2019. u 12:59
Stanke u proizvodnji zbog smanjenje potražnje za modelom 500L redovna su pojava u Kragujevcu/Igor Kralj/PIXSELL

Fiat Giardiniera, produžena verzija Fiata 500 s pet mjesta, najavljen je prošle godine, ali se tek treba pojaviti.

I dok su u Kragujevcu prekidi proizvodnje zbog smanjenje potražnje za Fiatom 500L postali redovita pojava, ne prestaju "otkrića" novog modela koji će se proizvoditi u Srbiji.

Posljednje je da bi Fiat Giardiniera, produžena verzija Fiata 500, kako tvrde talijanski mediji pozivajući se na izvore iz kompanije Fiat Chrysler Automobiles, mogao biti novi model koji će biti dodijeljen tvornici u Kragujevcu.  Riječ je o modelu koji se tek treba pojaviti, a temelji se na Fiatu 500, najbolje prodavanom modelu talijansko-američke kompanije. Taj novi model najavljen je prošle godine, kada je predstavljen petogodišnji plan rada kompanije, navodi Blic.

Profitabilni na istoku Europe
Međutim, nema ga u planovima za rad Fiatovih talijanskih tvornica, a budući da je pokojni direktor Fiata Sergio Marchionne izjavio da je proizvodnja manjih modela profitabilna samo u tvornicama u istočnoj Europi, znači u Poljskoj i Srbiji, talijanski mediji tvrde da bi se Fiat Giardiniera, s mjestom za pet putnika i nešto većim prtljažnikom, mogao montirati u Kragujevcu. Fiat Giardiniera bi popunio kapacitete Kragujevca, gdje je proizvodnja lani pala na 61.000 komada, ali i "rupu" u ponudi Fiata, nastalu prekidom proizvodnje Fiata Grande Punto i Fiata Punto, jednog od najpopularnijih modela.

 

61 tisuću

Fiata 500L proizvela je prošle godine kragujevačka tvornica

Talijanski mediji su ranije najavljivali da bi se u Kragujevcu mogao proizvoditi i mali terenac, odnosno povećana Panda Cross. Kako je tada najavljeno, proizvodnja malog terenca trebala bi početi do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Taj model iz Kragujevca trebao bi sa 4,1 metrom biti znatno veći od Pande Cross, čija je dužina 3,7 metara. Također, imao bi i veći prtljažnik, kao i pet mjesta za sjedenje, a godišnja proizvodnja malog terenca trebalo bi biti oko 50.000 komada. Tu je također i treći model za Kragujevac. Kako je Sergio Marchionne najavljivao, u Srbiji će uz klasičnu verziju započeti proizvodnja i hibridne verzije Fiata 500L. 

Odluka na proljeće
Prema neslužbenim informacijama, proizvodnja hibrida trebala bi početi ove jeseni, ali to je vrlo neizvjesno, kao i proizvodnja dva navedena modela Fiata.  Mediji u Italiji navode da bi direktor Fiata Michael Manley za dva-tri mjeseca trebao javno priopćiti planove rada tvornica izvan Italije.

Komentirajte prvi

New Report

Close