Iz Gvozda struja za 25.000 kućanstava

Autor: Poslovni dnevnik , 22. listopad 2019. u 21:59
Gradnja crnogorske vjetroelektrane počinje na proljeće 2021. godine/Goran Kovačić/PIXSELL

Ivicom Holding ulaže 60 mil. eura.

Vjetroelektrana Gvozd bit će još kvalitetnija od Krnova, zbog odličnog energetskog potencijala, jer je brzina vjetra na tom području 17 metara u sekundi, a nešto više imaju još samo dvije lokacije u Europi.

Ta vjetroelektrana proizvodit će struju za potrebe 25.000 kućanstava, rekao je Krešimir Čondić, izvršni direktor Ivicom Holding iz Austrije, na sjednici Odbora energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore.

U srpnju 2018. godine usvojena je studija lokacije koja predviđa izgradnju vjetroelektrane Gvozd. Ugovor o zajedničkom razvoju projekta potpisali su Elektroprivreda Crne Gore i Ivicom Holding 6. rujna 2019. godine. 

Planirana je izgradnja vjetroelektrane snage 54,6 megavata, očekivane godišnje prozvodnje od oko 150 gigavatsati električne energije.

Početak izgradnje vjetroelektrane planiran je za proljeće 2021. godine, radovi će trajati 18 mjeseci, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno za jesen 2022. godine.

Ukupna vrijednost investicije je procijenjena na 60 milijuna eura. Fazno će biti izgrađeno i u rad pušteno 13 vjetroagregata. Za potrebe buduće vjetroelektrane predviđa se izgradnja prometne infrastrukture, odnosno obnova postojećih i izgradnja novih cesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close