Italija ulazi u proceduru prekomjernog deficita

Autor: Tomislav Pili , 21. studeni 2018. u 21:59
Europski povjerenik Pierre Moscovici/REUTERS

Vlada u Rimu i dalje odbija poslati revidirani prijedlog proračuna u skladu s europskim smjernicama.

Europska komisija u srijedu je najavila sankcije protiv Italije jer vlada u Rimu odbija poslati revidirani prijedlog proračuna koji bi bio u skladu s europskim smjernicama.

"Sa žaljenjem potvrđujemo našu procjenu da talijanski prijedlog proračuna ima ozbiljne neusklađenosti s preporukama Europske komisije od 13. srpnja", stoji u priopćenju. Komisija će stoga za Italiju otvoriti proceduru prekomjernog deficita. Tu odluku u iduća dva tjedna moraju potvrditi ostale članice Europske unije. Ako talijanska vlada nakon toga i dalje bude ignorirala pozive Bruxellesa na usklađivanje proračuna s europskim pravilima, Italija će biti novčano kažnjena.

Potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini ranije u srijedu je kazao da je planirani deficit od 2,4 posto BDP-a – glavni kamen smutnje za Bruxelles – pitanje o kojem nema pregovora s europskim povjerenicima. Ostali aspekti prijedloga proračuna mogu biti revidirani, dodao je Salvini, čelnik krajnje desne Lige.

K tome, talijanski statistički ured objavio je dase ove godine očekuje sporiji rast gospodarstva od 1,1 posto, umjesto 1,4 posto. Iduće godine proračunska potrošnja ubrzat će rast na 1,3 posto, smatra ISTAT.

Na domaću će potražnju iduće godine "pozitivno utjecati pojedine mjere u proračunu, poput onih usmjerenih za suzbijanje siromaštva i na povećanje javnih ulaganja", procjenjuju. Inozemna trgovina neće dati doprinos rastu, dodaju. Europska komisija procjenjuje da će talijansko gospodarstvo iduće godine porasti 1,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close