Italija povećala procjene BDP-a, a zbog migrantske krize i deficita

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. rujan 2015. u 09:47
Foto: PIXSELL

U idućoj godini očekuje, pak, rast gospodarstva od 1,6 posto, dok je prije prognozirala 1,4 posto.

Italija je povećala procjene rasta gospodarstva u ovoj i idućoj godini, ali i procjene proračunskog deficita i javnog duga, što je među ostalim posljedica povećanih troškova migrantske krize u Europskoj uniji.

U projekcijama, koje će biti temelj za prijedlog proračuna za iduću godinu, a koji će biti objavljen polovicom listopada, talijanska je vlada u petak povećala procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini s 0,7 na 0,9 posto.

U idućoj godini očekuje, pak, rast gospodarstva od 1,6 posto, dok je prije prognozirala 1,4 posto.

"Italija se ponovno kreće", kazao je talijanski premijer Matteo Renzi.

Međutim, premda se zahvaljujući ubrzanju rasta gospodarstva mogu očekivati povećani proračunski prihodi, talijanska je vlada povećala procjene budžetskog deficita.

S jedne strane, zbog toga što u idućoj godini planira smanjenje poreza za otprilike 35 milijardi eura, a s druge strane, zbog povećanih troškova povezanih s trenutačnom migrantskom krizom u EU.

U ovoj godini proračunski deficit bit će, kao što je i planirano, 2,6 posto BDP-a, dok je za iduću godinu procjena budžetskog manjka povećana s prvotno planiranih 1,8 na 2,2 posto BDP-a.

Zbog povećanog deficita, talijanska je vlada snizila procjene smanjenja udjela javnog duga u BDP-u, a koji se u Italiji kreće na najvišim razinama među svim članicama eurozone, osim Grčke.

Tako u idućoj godini vlada očekuje da će taj udjel pasti s ovogodišnjeg vrhunca od 132,8 posto na 132,5 posto BDP-a.

Treće po veličini gospodarstvo eurozone izašlo je iz trogodišnje recesije početkom ove godine. U prvom tromjesečju talijanski BDP porastao je 0,4, a u drugom kvartalu 0,3 posto.

Vodeće ekonomske institucije u zemlji procjenjuju da će se rast gospodarstva nastaviti i u trećem tromjesečju, a njihove procjene uspona BDP-a kreću se od 0,3 do 0,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close