‘Italija i Španjolska ponovno prijete eurozoni’

Autor: Ana Blašković , 21. veljača 2013. u 17:34
Foto: EPA/JUANJO MARTIN

U Španjolskoj je na rubu bankrota građevinska kompanija Reyal Urbis kojeg guši 3,6 milijardi eura dugova bankama, a propadne li, bit će to drugi po veličini bankrot u španjolskoj povijesti i težak udar kreditorima.

Čelnik Europske središnje banke Mario Draghi ljetos je smirio europsku krizu porukom da će ECB učiniti sve za spas zajedničke valute, no na pomolu je, čini se, njezin povratak. Razbuktavanju dužničke krize u Europi ponovno prijete neizvjesnosti u Italiji i Španjolskoj piše njemački Der Spiegel.

U Španjolskoj je na rubu bankrota građevinska kompanija Reyal Urbis kojeg guši 3,6 milijardi eura dugova bankama, a propadne li, bit će to drugi po veličini bankrot u španjolskoj povijesti i težak udar kreditorima. Pad Reyal Urbisa neće biti problem samo za španjolske banke nego i za nekoliko njemačkih koje su također među kreditorima, no najviše bi mogla izgubiti Bankia kojoj tvrtka duguje najmanje 460 milijuna eura, a po nekim procjenama i 785 milijuna eura. Problemi Urbisa nisu iznenađenje; tržište nekretnina je u slobodnom padu, a one su na vrijednosti izgubile 40 posto od 2007. Nezaposlenost je na rekordnih 26 posto, a Madrid trese i politička kriza jer se premijer našao u središtu korupcijskog skandala.

U Italiji se pak s neizvjesnošću gleda na ovomjesečne izbore na kojima realne izglede za povratak na vlast ima Silvio Berlusconi. Italija bi se tako mogla vratiti na putanju prema dužničkom bezdanu s čijeg ju je ruba “odlijepila” tehnokratska vlada Marija Montija, i realno je da će tada susjednoj državi trebati “bailout”.

Da takvi strahovi nisu bez temelja pokazuju nedavne razmirice na relaciji Berlusconi – Angela Merkel kada je nekadašnji premijer poručio da je Monti tek “marioneta koristoljubive Njemačke”. Nije, doduše, isključeno ni da bi Italiji pomoć mogla zatrebati i bez Berlusconija. Doseg Montijevih reformi posljednjih mjeseci bio je smanjen jer zbog rastućeg otpora pa je izgledno da ni nova Vlada neće imati mandat za bolnije rezove.

Upravo su oni nužni za oporavak talijanske ekonomije jer je Italija jedna od dvije zemlje eurozone koja je zabilježila pad BDP-a po glavi stanovnika nakon uvođenja eura. Kriza u Italiji mogla bi biti okidač za veliku krizu u Europi baš onda kad se činilo da su najgori problemi iz nje.

Komentirajte prvi

New Report

Close