Italija bi zadržala euro, ali uz rasipnički proračun

Autor: Tomislav Pili , 21. listopad 2018. u 22:00
Financijska tržišta osjetljiva su na promjene u proračunskoj potrošnji Italije/FOTOLIA

Premijer Giuseppe Conte tvrdi da će pokušati uvjeriti Europsku komisiju u potrebu povećanja proračunske potrošnje.

Talijanska vlada tijekom vikenda je poručila kako želi ostanak Italije u eurozoni iako neće odustati od predloženog proračuna koji je izazvao šok u Bruxellesu i pad kreditnog rejtinga na rub “smeća”. “Dokle god sam na čelu Pokreta pet zvijezda i dokle god postoji ova vlada neće biti namjere s naše strane za napuštanje Europske unije i eurozone”, izjavio je u subotu zamjenik premijera Luigi Di Maio.

Kršenje bez presedana
Lider M5S-a to je izjavio nakon što je s čelnikom desne Lige Matteom Salvinijem – također zamjenikom premijera i ministrom unutarnjih poslova – dogovorio detalje poreznog oprosta koji je izazvao “iskrenje” u vladajućoj koaliciji. M5S se u predizbornoj kampanji protivio oprostu koji talijanski poreznici zbog raširene porezne evazije desetljećima koriste kao način naplate dijela poreznih prihoda. Liga je zbog orijentiranosti poduzetničkoj skupini tražila proširivanje baze koja bi mogla koristiti oprost.

Pogledavši prijedlog talijanskog proračuna, Europska je komisija prije desetak dana objavila kako bi uvođenje politika vrlo skupih po proračun – poput univerzalnog dohotka za siromašne Talijane i snižavanje dobi za odlazak u mirovinu – izazvalo kršenje proračunskih pravila “bez presedana u povijesti Europske unije”.

Očekuje se da će danas službeni Rim poslati pisano očitovanje na prigovore Europske komisije. Matteo Salvini također poručuje kako Italija treba ostati posvećena jedinstvenoj valuti, iako je danima nakon objave prijedloga proračuna kritizirao europske institucije i napadao “špekulante” koji su značajno povisili cijenu zaduživanja Italije.

 

332 bazna

boda razlika je u prinosu njemačke i talijanske obveznice

Naime, u petak je prinos na 10-godišnju talijansku obveznicu dosegao u jednom trenutku 3,74 posto što je najviše od veljače 2014. godine. K tome, razlika u prinosu između talijanske i referentne njemačke obveznice dosegla je najviši iznos u 5,5 godina od 332 bazna boda.

Mijenjali bi pravila
Salvini je ponovio kako ne postoji namjera talijanskog napuštanja eura, ali je i dodao kako vlada u Rimu namjerava promijeniti europska pravila. Na tom tragu razmišlja i predsjednik vlade Giuseppe Conte, donedavno javnosti nepoznati profesor prava kojeg su M5S i Liga instalirale na premijersku funkciju.

Conte je najavio kako će pokušati uvjeriti Europsku komisiju u potrebu proračunske potrošnje. “Pokrećemo najveću strukturnu reformu u povijesti Italije”, izjavio je Conte. A baš zbog najave povećanja potrošnje rejtinška agencija Moody’s u petak je snizila kreditni rejting Italije koji je sada tek razinu iznad špekulativnog razreda, popularno zvanog “smeća”.

Moody’s ocjenjuje da će najavljena promjena u fiskalnoj strategiji, sa značajno većim proračunskim deficitom u iduće tri godine u odnosu na ranija očekivanja – sa 0,8 posto na 2,4 posto – zadržati javni dug na razini 130 posto BDP-a. Podsjetimo, kako Italija ima najveći javni dug u eurozoni nakon Grčke, financijska tržišta vrlo su osjetljiva na bilo kakve promjene u proračunskoj potrošnji ili usporavanje gospodarskog rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close