IT kompanije u BiH mogu zaposliti 6000 stručnjaka

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2018. u 22:01
Velika je potreba za školovanim kadrom, Fotolia

IT industrija s 4000 zaposlenih generira pola milijarde KM izvoza.

Informacijsko-komunikacijske (IT) kompanije u Bosni i Hercegovini posjeduju kapacitete da u narednih pet godina zaposle šest tisuća stručnjaka u svom sektoru, međutim problem trenutno predstavlja nezainteresiranost mladih za školovanje piše internetski portal klix.ba.

IT sektor osim zanimljivog radnog okruženja nudi i iznadprosječna primanja za standarde u BiH, a rješenje problema nedostatka kadra stručnjaci iz sektora vide u zajedničkom djelovanju s institucijama vlasti i obrazovnim sustavom koji još uvijek ne odgovara potrebama tržišta rada u BiH. U Bosni i Hercegovini djeluje “Bit Savez” koji okuplja 46 IT kompanija, a u kojima je zaposleno 60 posto sektorske radne snage. Generalni direktor ove asocijacije Armin Talić u Tuzli se sastao s premijerom Tuzlanskog kantona Jakubom Suljkanovićem te tom prilikom istaknuo kako IT industrija sa samo četiri tisuće zaposlenih generira pola milijarde KM izvoza, što je pola od iznosa kojeg generira drvna industrija, kao najveća izvozna grana. “Softverska industrija ima potencijal zapošljavanja gotovo šest tisuća ljudi u Bosni i Hercegovini u narednih pet godina. To je velika prilika za smanjenje stope nezaposlenosti, kao i sprečavanje migracija mladih osoba”, rekao je Talić.

Kako je istaknuto tijekom sastanka prošli tjedan, odgovor na premašivanje ovog izazova sastoji se od izmjene zakonskih rješenja kojima bi se omogućilo pokretanje specijalističkog, dvogodišnjeg studija na Univerzitetu u Tuzli, a u cilju školovanja mladog kadra za potrebe IT sektora.Kao jedan od prijedloga je i nabavka i instaliranje IT laboratorije u okviru spomenute visokoškolske ustanove koja bi modernizirala nastavni proces, ali i doprinijela skraćivanju vremena prilagodbe budućih IT stručnjaka izazovima koje pred njih budu postavljali budući poslodavci.

“IT kompanije su spremne ući u jedan ovakav investicijski projekt na Univerzitetu u Tuzli, pa u određenom omjeru, zajedno s vladom financirati izgradnju takvog laboratorija”, rekao je Talić. Prateći potrebe tržište rada, Vlada je već ranije pokrenula određene procedure za otvaranje IT smjera u Gimnaziji Meša Selimović u Tuzli, a prema riječima kantonalnog premijera Jakuba Suljkanovića, IT sektor predstavlja priču budućnosti.

“Kantonalna vlada će svakoj progresivnoj ideji dati svoju podršku. Mi već tragamo za određenim rješenjima kako bismo spriječili ili bar smanjili migracione procese, posebno mladih osoba, a ove inicijative nude neka od mogućih rješenja. S tim u vezi ćemo intenzivirati suradnju s ‘Bit Savezom’, a posebno u vezi s izradom strateškog dokumenta kroz koji ćemo skenirati IT potencijale u kantonu. On će ponuditi i pravce za njegov brži razvoj, kao i kroz održavanje eventualne konferencije u Tuzli, a čiji bi cilj bilo povećanje svijesti građana, posebno mladih o potencijalima IT industrije u BiH”, rekao je Suljkanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close