Istraživanje javnog mišljenja: Neovisnost Škotske stvarna mogućnost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. rujan 2014. u 16:12
Thinkstock

Rezultati istraživanja javnog mišljenja objavljeni u utorak pokazali su da sve veći broj stanovnika podupire neovisnost Škotske, samo dva tjedna prije održavanja referenduma o mogućem gašenju 307 godina stare zajednice na kojoj počiva Velika Britanija.

Rezultati istraživanja javnog mišljenja objavljeni u utorak pokazali su da sve veći broj stanovnika podupire neovisnost Škotske, samo dva tjedna prije održavanja referenduma o mogućem gašenju 307 godina stare zajednice na kojoj počiva Velika Britanija.

Broj onih koji su protiv izlaska Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva pao je polovinom kolovoza, prema podacima jedne od najcjenjenijih britanskih agencija za istraživanje javnog mišljenja YouGov, s 14 na šest postotaka. 53 posto stanovnika u ovom trenutku protiv je neovisnosti u odnosu na 47 posto koliko ih se zalaže za.

"U ovom se trenutku čini da bi mogli pobijediti zagovornici neovisnosti i da je to stvarna mogućnost", rekao je predsjednik YouGova Peter Kellner. "U završnici bi moglo biti vrlo neizvjesno", smatra Kellner.

Ovo je istraživanje značajno jer je YouGov ranije zabilježio manji broj onih koji se zalažu za neovisnost u odnosu na slične ankete što su ih provele druge tvrtke.

Izvršni direktor udruge "Yes Scotland" Blair Jenkins kazao je kako anketa pokazuje dramatičnu promjenu te da je njegova kampanja uzela maha. Smatra da je potrebno još samo malo da bi se 18. rujna ostvarilo veliko 'da' za neovisnost Škotske.

U istraživanju YouGov-a sudjelovalo je 1063 ispitanika u razdoblju između 28. kolovoza i 1. rujna. Kellner smatra da je više glasova 'za' evidentirano zbog pozitivnijeg stajališta birača o škotskom gospodarstvu te zbog bojazni da bi britansko zdravstveno osiguranje moglo oslabiti ukoliko Škotska ostane unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Kampanja za ostanak Škotske unutar Ujedinjenog Kraljevstva uzela je maha i nakon dviju tv-debata između šefa škotske vlade Alexa Salmonda i bivšega britanskog kancelara blagajne (ministra financija) Alistaira Darlinga održanih u kolovozu. Darling je svojedobno platformu unionističke kampanje Better Together (Bolje zajedno) objasnio na primjeru Europske Unije. "Tko upravlja Europom? Ne male države. Njome upravljaju velike države. Možete misliti da je to pogrešno, ali stvari tako funkcioniraju. Bolje je biti velik i snažan za suprotstavljanje izvjesnim odlukama koje bi nam inače bile nametnute izvana."

Promatrači smatraju da je prvu debatu dobio Darling, a istraživanje javnog mišljenja pokazuje da je Salmond pobijedio u drugoj.

Potencijalno odvajanje Škotske moglo bi povući niz ozbiljnih posljedica, među kojima su u najznačajnije one ekonomske naravi, a i postavlja se pitanje može li Škotska samostalno preživjeti bez velike količine sredstava koje dobiva iz državne blagajne.

Na izbore o neovisnosti 18. rujna izaći će oko pet milijuna stanovnika evidentiranih na biračkom popisu.

Komentirajte prvi

New Report

Close