Island tuži zbog imena lanac trgovina koji postoji 46 godina

Autor: Tomislav Pili , 28. studeni 2016. u 15:17
Trgovački lanac lani je zabilježio operativnu dobit od 112 milijuna funti/REUTERS

Britanski trgovac Iceland Foods sprečava islandske kompanije u promociji u inozemstvu, tvrdi vlada.

Islandska vlada podnijela je tužbu protiv britanskog lanca trgovina smrznute hrane Iceland Foods kojim želi poništiti njegovo zaštićeno ime koje je na engleskom jeziku jednako nazivu te države. Kako navode britanski mediji, vlada u Reykjaviku smatra kako trgovački lanac time dovodi u zabludu potrošače, sprečava islandske tvrtke u promoviranju svojih proizvoda i usluga u inozemstvu te time šteti gospodarstvu otoka usred sjevernog Atlantika.

 

23 tisuće

radnika u 860 trgovina zapošljava Iceland Foods

Agresivno tuže Islanđane
Iceland Foods, osim imena, nema nikakve druge poveznice sa Islandom. Problem je u tome što je Iceland Foods osnovan još 1970. godine, a svoj naziv je zaštitio. Islandsko ministarstvo vanjskih poslova  u priopćenju je pojasnilo kako je Iceland Foods do sada "agresivno tužio i na sudu dobio cijeli niz parnica protiv islandskih kompanija koje su u promociji ili kao dio svoje robne marke koristile englesku riječ 'Iceland', čak i u slučajevima gdje proizvodi nisu bili u izravnoj konkurenciji", prenosi The Guardian. "Tužba islandske vlade prema Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EU-IPO) cilja na poništavanje ekskluzivne registracije na temelju činjenice da je termin 'Iceland" iznimno širok u definiciji", dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo ističe kako je do sada nekoliko puta pokušalo pregovorima s trgovačkim lancem pronaći kompromisno rješenje i izbjeći parničenje. Međutim, u svim pokušajima vlada se suočila sa "nerealnim i neprihvatljivim zahtjevima trgovačkog lanca koji vladi nisu ostavili drugog načina osim tužbe", stoji u priopćenju. Iceland Foods u vlasništvu je osnivača Malcolma Walkera te južnoafričke investicijske kompanije Brait koja drži 57 posto. Lanac broji 860 trgovina u Britaniji te još 40 franšiznih trgovina u Europi. 

Povijesne veze s Islandom
Zapošljavaju 23.000 ljudi, a lani su ostvarili operativnu dobit od 112 milijuna funti. Iako je osnovana prije gotovo pola stoljeća u britanskom gradu Oswestry, kompanija ipak ima neke povijesne veze sa Islandom.Naime, kontrolni udjel u kompaniji do 2009. je imao islandski maloprodajni konglomerat Baugur. Nakon Baugurove propasti udjel su preuzele islandske banke Landsbanki i Glitnir, a njihov udjel je kasnije preuzeo Malcolm Walker.

U vezi tužbe islandske vlade iz Iceland Foodsa su izjavili  kako u posljednje vrijeme nisu primili vladin zahtjev za razrješenjem spora. "Jako žalimo što se vlada odlučila na tužbu zbog korištenja naziva Iceland", stoji u njihovoj izjavi. Iako su najavili da će i dalje žestoko braniti svoje zaštićeno ime, iz trgovačkog lanca su naglasili kako uspješno posluju već 46 godina i svih ovih godina nije došlo do ozbiljne zabune u javnosti. "Nadamo se da će nas vlada izravno kontaktirati kako bi razriješili spor", navodi se u priopćenju. No, Iceland Foods na svojoj web stranici navodi kako ih "ponekad brkaju s malom državom vikinških korijena na rubu Arktičkog kruga". 

Komentirajte prvi

New Report

Close