Iseljenici se vraćaju i otvaraju informatičke tvrtke

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2019. u 14:29
Tvrtke koje su pokrenuli iseljenici šire se i traže nove kadrove/ Sanjin Strukić/PIXSELL

Osnivači tvrtki, najčešće u suradnji s partnerima iz inozemstva, prepoznali su potencijal mladih BiH informatičkih stručnjaka.

Iseljenici iz BiH sve više ulažu u informatičke tvrtke u domovini, piše portal Indikator.ba. Tako je, nakon više od dva desetljeća rada u inozemstvu, Biljana Lovrinović pokrenula kompaniju Galop Digital u rodnom Travniku.

S višegodišnjim iskustvom u marketingu i kompanijom u SAD-u koja se bavi brand i marketing savjetovanjem, Biljana Lovrinović odlučila je uložiti znanje i novac u mladi tim IT stručnjaka u BiH. 

Rade za inozemna tržišta
"Prepoznala sam priliku u našoj zemlji i sposobnost mladih ljudi u mojem Travniku. Danas imamo kompaniju koja se bavi digitalnim marketingom, te izradom web stranica, s fokusom na klijente iz SAD-a, a polako se okrećemo i europskom tržištu", objasnila je Lovrinović.  Ona nije jedina iz dijspore koja ulaže u BiH informatiku. Senad Šantić kao dijete izbjegao je u Švedsku 1993., a prije nekoliko godina se vratio i pokrenuo IT kompaniju ZenDev. 

"Naša osnovna filozofija je briga za radnike. Pokušavamo stvoriti radno mjesto sa što manje stresa, bez prekovremenih sati. Mreža klijenata se širi, radimo uglavnom sa švedskim tržištem, ali smo prisutni i šire. Svakog dana se širimo, treba nam još kadrova, tražimo nove ljude, ulažemo i dalje", rekao je Šantić.  Edin Ahmetspahić je također kao dijete u ratu izbjegao u Švedsku, ali se u mladosti vratio u domovinu, gdje je završio Pravni fakultet u Sarajevu. Prije dvije godine na prijedlog poslovnih partnera iz Švedske preusmjerio se iz prava u IT sektor. Zajedno s njima u BiH pokreće IT tvrtku Propeller. 

"Osnivači imaju uspješne kompanije u Švedskoj, od kojih je jedan i član BiH iseljeništva, te su prepoznali potencijal koji u BiH imaju naši mladi stručnjaci. Oni razumiju skandinavsko, ali i globalno tržište, pa je u ovoj priči njihov dio posla pronalaženje klijenata. Nama u Sarajevu je ostao zadatak podizanja jednog snažnog tima i osiguranje razvoja proizvoda koji će imati prolaz na tržištu IT industrije", rekao je Ahmetspahić.

USAID Projekt Diaspora Invest je kroz grant program i aktivnosti tehničke podrške podržao niz uspješnih investicija iz dijaspore u IT sektoru.  Sve je više primjera IT kompanija koje su pokrenute na taj način u posljednjih nekoliko godina, te koje sada postupno zauzimaju svoju poziciju u IT svijetu u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz USAID Projekta Diaspora Invest.

Prepoznati u regiji
Pojedine već poslujuće BiH informatičke tvrtke priznate su i šire u regiji. Na nedavno održanom Zebra Technologies Regional Partner Summit for SEE and CEE 2019 u Beču, sarajevska tvrtka Info-Kod dobila je priznanje All In Partner – SEE/CEE Partner of the year 2018. Info-Kod već 17 godina predstavlja jednu od vodećih kompanija u BiH u pružanju inovativnih rješenja u području automatske identifikacije i unosa podataka u računalne sustave, kao što su prodaja, skladišno poslovanje, inventure osnovnih sredstava, kao i druge vrste inventura. Na domaćem tržištu uspješno realiziraju zastupništva i partnerstva s nekim od vodećih svjetskih proizvođača opreme za automatsku identifikaciju kao što su Zebra, Unitech, Datalogic i drugi.

Komentirajte prvi

New Report

Close