Irska svjesna da previše ovisi o porezu na dobit multinacionalki

Autor: Tomislav Pili , 01. veljača 2018. u 15:22
Kompanije lani uplatile 8,2 milijarde eura "keltskom tigru"/Thinkstock

Ekonomiste zabrinjava hoće li se druge kompanije povesti primjerom Facebooka i prestati knjižiti inozemne prihode u irskoj podružnici.

Politika niskog poreza na dobit poduzeća prošle je godine u Irskoj pokazala punu opravdanost, no ekonomisti upozoravaju kako je "keltski tigar" postao preovisan o toj vrsti proračunskih prihoda. Kako navodi Financial Times, prošle je godine irska riznica od poreza na dobit tvrtki uprihodila 8,2 milijarde eura, 850 milijuna eura više nego godinu ranije.

Opjevanih 12,5 posto
Porez na dobit – koji u Irskoj doseže već gotovo opjevanih 12,5 posto – sada čini 16 posto svih poreznih prihoda. No, radi se u suštini o prilično nestalnom izvoru prihoda s obzirom na ovisnost irskog gospodarstva o multinacionalnim kompanijama. Osim toga, 10 najvećih kompanija u zemlji uplaćuje tri milijarde eura poreza, odnosno 36,6 posto od ukupnog lanjskog prihoda po toj osnovi ili šest posto svih poreznih prihoda. Podaci o skoku poreznih prihoda ukazuje na veću profitabilnost kompanija, ali i na transfer imovine multinacionalki u Irskoj kako bi se iskoristile prednosti niskih poreznih davanja. "Postoji izloženost na području poreza na dobit poduzeća", ističe u nedavnoj bilješci John McCarthy, glavni ekonomist tamošnjeg ministarstva financija.

 

850 milijuna

eura povećani su prihodi od poreza na dobit u 2017.

"To rezultira ranjivošću – ako dođe do šoka u poreznoj bazi, zasigurno će nastati problem", mišljenja je McCarthy. Ranjivost o kojoj govori analitičar ministarstva financija možda ponajbolje oslikava najava Facebooka. Najveća društvena mreža u prosincu je objavila kako  će prekinuti s praksom knjiženja prihoda s inozemnih tržišta kroz irsku podružnicu kako bi uštedjela na porezu. To je potaklo pitanja hoće li ovakvu praksu uskoro slijediti i ostale kompanije prisutne u Irskoj. Ne treba zaboraviti da je nedavna porezna reforma američke administracije upravo ciljala na povratak prihoda koje tvrtke u SAD-u ostvaruju u inozemstvu. "Ako digitalne kompanije počnu uplaćivati više poreza u zemljama gdje ostvaruju prihode od oglašavanja, to će značiti manje prihode za irsku riznicu", smatra Conall Mac Coille, ekonomski analitičar brokerske kuće Davy.

Da rizik postoji, priznalo je i ministarstvo financija u nedavnom biltenu. "Ovisno o izvoru, zasigurno je moguće zamisliti scenarij u kojem šok u bazi poreza na dobit poduzeća utječe na ostale porezne prihode slično kao što je slom nekretninskog tržišta 2008. utjecao na gotovo sve porezne kategorije", stoji u nedavnom izvješću. Ministar financija Pascal Donohoe izjavio je kako će irski porezni sustav "ostati konkurentan čak i u kontekstu reforme u SAD-u". Dodao je kako vlada u Dublinu očekuje da prihodi od poreza na dobit ostanu održivi najmanje do 2020. godine.    

 

36,6 posto

prihoda od poreza na dobit uplaćuje 10 tvrtki

Zabrinutost unatoč rastu
Premijer Leo Varadkar nedavno je branio poreznu politiku svoje zemlje u obraćanju Europskom parlamentu. "Irska nije porezna oaza i ne želimo to biti", kazao je Varadkar. Zanimljivo je kako su se strahovanja o održivosti poreznih prihoda pojavila unatoč projekcijama snažnog ekonomskog rasta. Tamošnja središnja banka prognozira da će se BDP ove godine vinuti 4,4 posto, a iduće bi rast usporio na 3,9 posto.

Mark Cassidy, direktor ekonomskih istraživanja središnje banke kaže kako male, otvorene ekonomije ostaju posebno ranjive na nesigurnosti u globalnom sustavu oporezivanja dok se suočava s rizicima koji proizlazi iz izlaska Velike Britanije iz članstva u Europskoj uniji.  Kathrin Muehlbronner, analitičarka za Irsku u agenciji za kreditni rejting Moody's kazala je za FT kako je pozitivno što je irska vlada priznala postojanje rizika. "Mislim da je dobro vidjeti da vlada brine o tome i mora osigurati da privremeni prihod ne iskoristi za povećanje stalne potrošnje", naglasila je Muehlbronner.  "Vlada je, čini mi se, izvukla prave lekcije iz posljednje eksplozije poreznih prihoda koji su doprinijeli krizi", dodala je analitičarka Moody'sa.

Komentirajte prvi

New Report

Close