Irska šalje žalbu na odluku o Appleu

Autor: Tomislav Pili , 09. studeni 2016. u 22:00
Irski ministar financija Michael Noonan/REUTERS

Dublin pred Europskim sudom želi osporiti dug od 13 milijardi eura.

Irska vlada danas će poslati Europskom sudu pravde svoju žalbu na odluku Europske komisije kojom je ustavovljen porezni dug Applea od 13 milijardi eura, najavio je ministar financija Michael Noonan.  

Vlada u Dublinu prihvatila je u rujnu odluku da se zajedno s američkom kompanijom žali na odluku Bruxellesa. Podsjetimo, Europska komisija smatra da Apple duguje irskom proračunu zbog nezakonitih poreznih olakšica koje je dobio na "zelenom otoku". Osim što je izazvala val negativnih reakcija u SAD-u, odluka Komisije dočekana je na nož i u Irskoj koja pokuašava zaštititi svoj porezni sustav kojim privlači multinacionalne kompanije. A briselskom odlukom taj je porezni sustav doveden u pitanje. "Vlada se ne slaže sa nalazima Europske komisije, a odluka nam nije ostavila izbora do slanja žalbe na Europski sud", izjavio je Noonan u srijedu odboru Europskog parlamenta.

 

12,5posto

iznosi stopa poreza na dobit u Irskoj, a Apple je plaćao 0,005 posto

Podsjetimo, prema navodima europske povjerenice za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, članice Europske unije ne mogu davati porezne olakšice samo nekim kompanijama jer je to u neskladu s odredbama o državnoj pomoći. "Istraga Komisije zaključila je kako je Irska davala nezakonite porezne olakšice Appleu što mu je omogućilo da dugi niz godina plaća značajno manje poreze u odnosu na druge tvrtke", izjavila je u kolovozu Vestager. Europska je komisija izračunala, naime, da je Apple plaćao svega 0,005 posto poreza u 2014. godini, dok je opća stopa poreza na dobit u Irskoj ionako niskih 12,5 posto.

Izvršni direktor Applea Tim Cook odluku Bruxellesa komentirao je nimalo diplomatski, izjavivši kako se radi o "političkoj odluci koja nema temelja u činjenicama i zakonu". "Oni su jednostavno izvukli jednu brojku odnekud. Te godine koju spominje Europska komisija Apple je ustvari platio 400 milijuna dolara poreza", pojasnio je Cook za irske medije. Nakon što je objavljena odluka Bruxellesa, u irskim medijima pojavili su se izračuni što vlada može učiniti sa 13 milijardi eura. Tim novcem zdravstvena zaštita za sve irce može biti besplatna godinu dana jer se upravo toliki iznos godišnje troši na zdravstvo. Ako ne želi utrošiti na zdravstvo, Dublin tim novcem može izgraditi 100.000 socijalnih stanova ili jednostavno  svakom građaninu – neovisno o dobi – darovati 2800 eura u gotovini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close