Irska podržava Europsku dužničku konferenciju

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2015. u 13:02
Michael Noonan, irski ministar financija/REUTERS

Europska dužnička konferencija temelj je programa grčke Syrize, a na njoj bi se trebao otpisati dio dugova Grčke, Španjolske i Portugala

Irska je najavila da će poduprijeti Europsku dužničku konferenciju koju zahtijeva Syriza, stranka ljevice za koju se očekuje da će pobijediti na nadolazećim parlamentarnim izborima u Grčkoj, prenosi EUObserver. Irski ministar financija Michael Noonan izjavio je pred irskim veleposlanicima u Dublinu da ne odbacuje ideju da se grčki, španjolski i portugalski dugovi rasprave naEeuropskoj dužničkoj konferenciji. Njegova izjava je utoliko značajna što je u pitanju prva javna podrška  nekoga od dužnosnika članica EU-a ovoj ideji. 

Ideja organiziranja Europske dužničke  konferencije u temelju je programa Syrize i njezinog vođe Alexisa Tsiprasa koji je pozvao dužnosnike EU-a da se na konferenciji sreže barem trećina grčkog duga koji je nakon kredita međunarodnih financijskih organizacija narastao na 177 posto BDP-a.  Tsipras se poziva na Londonsku konferenciju iz 1953. godine na kojoj je tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj oproštena polovica duga te joj je za ostatak kredita produžen rok otplate kao dio poslijeratne rekonstrukcije u okviru tzv. Marshallovog plana. Syriza obećava da će vratiti dugove privatnih kreditora i jednu trećinu duga koje drže javne institucije. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, Grčka drugim zemljama EU-a, Europskoj centralnoj banci i MMF-u duguje 270 milijardi eura od njezinog ukupnog duga od 317 milijardi eura. Grčka očekuje da će oni biti ti koji će oprostiti veći dio dugova.

Njemačka najveći kreditor Grčke protivi se konferenciji o otpisu dugova i ne da se zastrašiti prijetnjom izlaska Grčke iz eurozone, što se tumači kao podrška sadašnjem premijeru desnog centra Antonisu Samarisu. Međutim, nisu svi njemački ekonomisti protiv ideje o otpisu dugova. "Morali bi barem prepoloviti grčki javni dug, što znači da bi oko 120 milijardi eura trebalo biti otpisano", izjavio je za austrijsku javnu televiziju ORF Marcel Fratzscher, voditelj Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIY) koji, između ostalog, savjetuje i njemačku vladu. 

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close