Irska neće dirati niski porez na dobit kojim privlači strane tvrtke

Autor: Poslovni dnevnik , 11. kolovoz 2014. u 16:03
PD

Nešto više od 1000 stranih kompanija koje su u Irskoj otvorile sjedišta stvorile su oko 160.000 radnih mjesta.

Irska se našla na udaru kritika iz Washingtona jer niskim poreznim stopama privlači američke kompanije, no premda je Dublin poručio da će razmotriti problem, stručnjaci kažu da vjerojatno neće poduzeti ništa jer bi to Irsku previše koštalo.

Upozoravajući da sve više američkih kompanija premješta svoja sjedišta u druge zemlje kako bi plaćale manje poreze, predsjednik SAD-a Barack Obama nedavno je posebno istaknuo Irsku.

Porez na dobit u Irskoj iznosi 12,5 posto, pa je jasno zašto sve više kompanija, pa i iz SAD-a, gdje taj porez iznosi 35 posto, premiješta svoja sjedišta u tu otočnu zemlju. U zadnje vrijeme to najčešće čine tzv. “inverzijom”, preuzimanjem neke tvrtke iz Irske, koja potom postaje sjedište te kompanije. Irsko ministarstvo financija brzo je odgovorilo da će nešto poduzeti, no tamošnji odvjetnici i porezni savjetnici koji rade za velike multinacionalne kompanije, kao što su Intel, Pfizer ili Google, kažu da se malo toga može učiniti, a da se ne riskira urušavanje modela koji je osmišljen upravo zato da bi u Irsku privukao strane kompanije. Procjenjuje se da je nešto više od 1000 stranih kompanija koje su u Irskoj otvorile svoja sjedišta stvorilo oko 160.000 radnih mjesta. Stoga ne čudi što vlada godinama žučno brani taj model.

“Bilo bi teško blokirati ‘inverziju’ a da se ne ugrozi cjeli sustav poreznih poticaja”, kaže Kevin McLoughlin, direktor u tvrtki Ernst & Young.

Stručnjaci podsjećaju da je lani to ministarstvo doista nešto poduzelo kada se našlo na meti kritika zbog poreznog aranžmana koji je koristio Apple kako bi “sakrio” 40 milijardi dolara od oporezivanja. Ministarstvo je tada zatvorilo rupu u zakonu koja je to omogućila, no otvorilo je još veću rupu zbog koje je malo vjerojatno da će taj američki tehnološki div platiti išta više poreza.

Usto, stručnjaci pitaju zašto je Obama prozvao samo Irsku, kada je zbog iste prakse mogao prozvati i Švicarsku, Nizozemsku, Veliku Britaniju, i neke druge zemlje.

Kažu i da Irska nije privlačna investitorima samo zbog toga, nego i zbog drugih prednosti poreznih pravila, kakve koristi i SAD. Primjerice, prema irskim zakonima, dioničari nemaju prava, kao ni u SAD-u, miješati se u primanja izvršnog menadžmenta kompanije, a pravila također omogućuju tvrtkama, kao i u SAD-u, prebacivanje dobiti unutar kompanije kako bi izbjegle plaćanje poreza. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

možda linićev bivši pomoćnik i nasljednik konačno shvati zašto strani investitori bježe glavom bez obzira iz ove zemlje sa 20% + linićevih 12% traženih i srušenih

New Report

Close