Irska dopušta hedge fondovima kreditiranje kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. srpanj 2014. u 11:24
Foto: Thinkstock

Irska je tradicionalno priječila hedge fondovima sa sjedištem u toj zemlji da se bave kreditiranjem, jer su regulatori to smatrali previše rizičnim.

Irska, jedno od najvećih europskih središta za fondovsku industriju, prema novim pravilima središnje banke dopustit će hedge fondovima sa sjedištem u toj zemlji da odobravaju kredite kompanijama, priopćeno je iz irske središnje banke.

S obzirom da nakon financijske krize banke u Europi i dalje smanjuju kreditiranje kućanstava i kompanija, tvrtke koje su premalene da izdaju obveznice intenzivno traže druge izvore financiranja, poput osiguravatelja, privatnih rizičnih fondova i hedge fondova.

Irska je tradicionalno priječila hedge fondovima sa sjedištem u toj zemlji da se bave kreditiranjem, jer su regulatori to smatrali previše rizičnim. Međutim, s obzirom da pristup novcu u Europi predstavalja sve veći problem, irska središnja banka izradila je nove propise koji će fondovima specijaliziranim za kreditiranje dopustiti međunarodno odobravanje kredita.

Irska središnja banka danas je objavila konzultacijski dokument o navedenim pravilima, a očekuje da će ona stupiti na snagu do kraja ove godine.

"Naše je stajalište da je riječ o sektoru kojemu su potrebna određena dodatna pravila", kazao je Martin Moloney, dužnosnik irske središnje banke.

Središnja banka intenzivno donosi nova pravila kojima se reguliraju fondovi koji odobravaju kredite čiji je cilj spriječiti ponavljanje bankarske krize. Prema novim pravilima, takvim će fondovima biti dopušteno da jednom zajmoprimcu odobre do najviše četvrtine svoje ukupne imovine, a iznos duga koji će fond moći imati bit će ograničen na najviše 1:1, što znači da ako neki fond raspolaže imovinom od 100 milijuna eura tada se može zadužiti makismalno za daljnjih 100 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close