Irma izbrisala milijarde dolara turističke zarade na Floridi

Autor: Tomislav Pili , 12. rujan 2017. u 14:11
Uragan je u ponedjeljak pogodio gusto naseljena područja središnje Floride/REUTERS

Uz štetu koja prijeti hotelima, zračnim i morskim lukama, najveće turističke atrakcije već su danima zatvorene, a kruzeri bježe.

Turistička industrija Floride vrijedna više od 100 milijardi dolara bit će jedna od najvećih gospodarskih žrtava uragana Irme. Uragan je pogodio u ponedjeljak gusto naseljena područja središnje Floride, prokrčivši sebi razorni put kroz tu američki saveznu državu olujnim udarima praćenim snažnim vjetrom, javljaju agencije. Dodaju da su brojne kuće ostale bez krovova, ulice su poplavljene, a milijuni ljudi su bez električne energije.

Najizazovnija obnova
Najviše su zahvaćena područja oko Tampe i Orlanda, a sreća u nesreći je da je uragan s najrazornije kategorije 5 oslabio na kategoriju 1 s vjetrovima maksimalne brzine 135 km/h. Na Floridi je trenutno bez struje oko 4,5 milijuna kućanstava i poslovnih prostora, a popravci na električnom sustavu mogli bi trajati tjednima. "Ovo će vjerojatno biti jedna od najizazovnijih obnova koje je ova država vidjela", izjavio je za CNN Eric Silagy, izvršni direktor najveće tamošnje elektroprivrede Florida Power & Light. Gospodarstvo Floride predstavlja pet posto bruto domaćeg proizvoda SAD-a. Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu o proglašenju prirodne katastrofe i zatražio federalnu pomoć za tu saveznu državu, pošto je to prethodno tražio guverner Rick Scott.

Proglašenje stanja prirodne katastrofe znači da se građani i poduzeća mogu prijaviti za sredstva za privremeni smještaj, popravak domova, posudbe s niskim kamatama kako bi pokrili gubitke neosigurane imovine i druge programe. Federalna vlada će nadoknaditi okruzima troškove izvanredne zaštite, uključujući evakuaciju i smještaj ugroženih kao i sredstva za uklanjanje ruševina.

 

113 milijuna

turista posjetilo je Floridu prošle godine

Međutim, ova prirodna katastrofa nije mogla doći u gori trenutak za turističke djelatnike Floride koji se upravo pripremaju za špicu zimske sezone. Gubici u toj branši već se mogu početi zbrajati. Najveće turističke atrakcije zbog Irme su zatvorene, poput Disneyevog zabavnog parka World's Magic Kingdom, zatim Universal Studiosa, Legolanda te Sea Worlda. Više od 20 kruzerskih linija sidri se u Miamiju, a mnogi od njih morali su se skloniti u druge luke. Glasnogovornik kompanije Carnival Cruise Lines, Roger Frizzell, izjavio je za Reuters kako meteorološka situacija još nije dovoljno jasna da bi se moglo govoriti o gubicima koje će pretrpjeti taj brodar. 

Zatvoreni aerodromi
Florida je jedna od najvećih svjetskih turističkih destinacija. Kako navodi Reuters, lani je "Sunčanu državu" posjetilo rekordnih 113 milijuna turista koji su potrošili 109 milijardi dolara. Prvo polugodište sugeriralo je da bi te brojke ove godine mogle biti nadmašene. No, ako uragan ošteti hotele, glavne zračne i morske luke, dolazak turista bit će značajno smanjen. Naime, trasa uragana prelazi preko najprometnijih zračnih luka, Miamija, Orlanda i Fort Lauderdalea kroz koje je prošle godine prošlo 115 milijuna putnika.

Sve zračne luke u središnjoj i južnoj Floridi zatvorene su od subote, a u ovom je trenutku nejasno kada će opet započeti s radom. Osim turističke industrije, štete očekuju i tamošnji poljoprivrednici, posebno na nasadima čuvenih floridskih naranči. Poljoprivredni sektor doprinosi gospodarstvu Floride sa 150 milijardi dolara godišnje. Ukupne gospodarske štete koje se procjenjuju i do 300 milijardi dolara vjerojatno će se vrlo brzo odraziti na tržište rada. Kao ogledni primjer može poslužiti uragan Harvey koji je nedavno pogodio Teksas. Prošloga je tjedna objavljeno da je broj nezaposlenih u SAD-u skočio za 62.000. To je najviši tjedni rast u dvije godine.

Osiguranja

Irma je 'glavni događaj'
Uragan Irma prouzročit će osiguravateljne isplate šteta između 20 i 65 milijardi dolara, pokazuju procjene tvrtke za softversko modeliranje rizika AIR Worldwide. Izvješće govori kako se približno 80 posto ukupno osigurane imovine na Floridi nalazi u obalnom pojasu. U svakom slučaju, Irma se već sada može proglasiti "glavnim događajem" godine za osiguravateljnu industriju, izjavio je Torsten Jeworrek, član Uprave reosiguravateljnog diva Munich Re. Dodao je kako se štete od uragana Harvey koji je prije dva tjedna pogodio Teksas procjenjuju između 20 i 30 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close