Iran naručio 100 Airbusa, ali je odustao od najvećeg A380

Autor: Tomislav Pili , 19. prosinac 2016. u 21:59
Uz modele A320, A321 i A330, iranska kompanija odlučila se i za najnoviji A350/REUTERS

Finaliziran ugovor Iran Aira s europskim proizvođačem.

Unatoč impozantnoj narudžbi, Airbus je ipak dobio udarac od Irana koji je odustao od kupnje najvećeg modela u gami, A380 koji ionako muku muči s pronalaženjem novih kupaca.

Zamjenik ministra za promet i urbani razvoj, Asghar Fakhrieh Kashan, izjavio je za Reuters kako je ta država finalizirala sporazum o kupnji stotinu zrakoplova od europskog proizvođača. Narudžba je podijeljena na uskotrupne i širokotrupne zrakopove u jednakom broju. Tako će u flotu Iran Aira doći ukupno četiri tipa Airbusovih zrakoplova: A320 i A321 te dugolinijski A330 i A350. Bloomberg pak prenosi izjavu glavnog izvršnog direktora Iran Aira, Farhad Parvaresha sa tiskovne konferencije u Teheranu koji je kazao kako je kompanija odustala od 12 zrakoplova tipa A380.

Time je vrijednost ugovora prema nacrtu potpisanom u siječnju u Parizu snižena sa 27 milijardi dolara. Airbus je već prepolovio proizvodnju svog najvećeg zrakoplova na samo jedan primjerak mjesečno do 2018. godine. Trenutno je samo kompanija Emirates najvećem putničkom zrakoplovu na svijetu dala vodeću ulogu u svojoj floti. Podsjetimo, Iran nakon ukidanja zapadnih sankcija zbog svog nuklearnog programa obnavlja svoju, već zastarjelu flotu putničkih zrakoplova. Prošloga je tjedna sklopio ugovor s Boeingom o kupnji 80 zrakoplova, a postignut je sporazum i sa dvije inozemne leasing kompanije o financiranju ukupno 77 zrakoplova – 42 od Airbusa te 35 od Boeinga.

Upitan o mogućnosti da novi američki predsjednik Donald Trump  uvede nove trgovinske sankcije Iranu, Asghar Fakhrieh Kashan je kazao kako iranska vlada nije time zabrinuta, iako takva mogućnost postoji. "Činjenica jest da Donald Trump može uvesti određene nove sankcije, ali bi mi to smatrali kršenjem nuklearnog sporazuma koji eksplicitno omogućuje kupnju zrakoplova", izjavio je Kashan. Prvi avioni iz Airbusa trebali bi pristići već u siječnju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close