Investitori ulažu milijardu eura u proizvodnju energije od vjetra

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2016. u 10:44
Banke bi trebale financirati 70% novih vjetroelektrana

Donošenjem podzakonskih akata otvorena vrata investitorima u obnovljive izvore, prvi na redu vjetropark Čibuk kod Kovina.

Vlada Srbije konačno je usvojila podzakonske akte koji investitorima omogućuju izgradnju vjetroparkove u toj zemlji. Uredba o povlaštenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, na koju se čekalo godinu i pol dana, predviđa ugovore između Elektroprivrede Srbije (EPS) i investitora, ali i banaka koje će kreditirati kompanije.

Ta odredba mogla bi donijeti čak milijardu eura investicija u proizvodnju energije od vjetra, a prvo je na redu izgradnja vjetroparka Čibuk u Kovinu, snage 158 megavata, pišu Večernje novosti.  Riječ je o projektu američke kompanije Continental Wind Serbia, vrijednom 290 milijuna eura, čiji početak se planira za proljeće 2017. godine. Izgradnja tog vjetroparka trebala je početi prije dvije godine, ali je odgođena. 

Bez državnih jamstava
"Dogovorili smo se o financiranju s tri najveće međunarodne institucije, EBRD, IFC i OPIC. U posljednjoj smo fazi pregovora oko ugovora 'ključ u ruke' s kompanijom General Electric koja je isporučitelj vjetroturbina koje će biti proizvedene u Njemačkoj. General Electric je vrlo zainteresiran za naše tržište, i ovaj projekt je prvi korak da se oni motiviraju za nastavak posla u Srbiji", govorila je 2014. Ana Brnabić, direktorica kompanije Continental Wind Serbia.

 

290milijuna

eura vrijedan je vjetropark kompanije Continental Wind Serbia u Kovinu

Prema njenim riječima, investicijom u vjetropark Čibuk 1 u sljedećih 25 godina država će dobiti 259 milijuna eura, od čega će najveći dio, oko 90 milijuna, otići u proračun. Čibuk će imati 57 vjetroturbina. Sada je, objašnjavaju Večernje novosti, na stranim bankama da odluče hoće li financirati projekte u Srbiji. Upravo su EBRD i investicijski fondovi bili najveći zagovornici usvajanja navedenih podzakonskih akta.  Ulagači neće dobiti izravna državna jamstva za posao, jer je to zabranio MMF, ali ugovori bi se trebali sklapati između banaka i EPS-a, kao i investitora. Bitno je da banke imaju izravne ugovore s EPS-om, ako ulagač propadne, smatraju ulagači.

"Sada kada je uredba usvojena ostaje nam da se obratimo bankama, koje bi financirale i do 70% ukupnih projekata. Ako nam banke odobre kredit, na proljeće 2017. godine mogli bi početi gradnju vjetroparka Čibuk u Kovinu. Od 290 milijuna eura, oko 150 milijuna ići će u proračun Srbije kroz porez na imovinu, dobit i ostale namete. Srpske kompanije, koje će biti angažirane na izgradnji, trebale bi zaraditi oko 55 milijuna eura i zaposliti 400 radnika", kaže Ana Brnabić. 

Zarada i nova radna mjesta
Općina Kovin će prihodovati oko 10 milijuna eura, u vjetroparku će raditi 20 ljudi, a tvrtke koje će ga održavati zaradit će oko 15 mililijuna eura. "Uz američku kompaniju, kapacitet do ukupno 500 megavata za vjetroelektrane rezerviralo je više tvrtki na 15 lokacija. NIS je s kompanijom Energowind rezervirao kapacitet od 102 megavata za vjetropark Plandište, Electrawinds K- Windplanira u Kovačici graditi vjetroturbine snage 105 megavata, a MK Fintel Wind, zajednička tvrtka talijanske kompanije Fintel Energy i MK Groupa Miodraga Kostića, ima rezervirana 83 megavata na tri  objekta. 

Prvi u Srbiji

Kostić gradi drugi vjetropark, planira treći
Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa i talijanska javna kompanija Fintel Energia počeli su izgradnju drugog vjetroparka, snage 6,6 megavata, u što će biti uloženo 10 milijuna eura. MK Fintel Wind, zajednička kompanija Talijana i Miodraga Kostića, drugi vjetropark podiže u blizini Vršca. Iz MK Groupa kažu da je na poslu trenutno angažirano oko 50 radnika. Njihov prvi zajednički projekt, prvi vjetropark u Srbiji u blizini Kule, već je počeo raditi. U pripremi je još jedan sličan projekt, izgradnja vjetropraka u blizini Vršca. Riječ je o vjetroparku Košava, ukupne snage 117 megavata.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Evo sam se registrirao sam da ovo komentiram.

Poslovni.hr, zgadili ste mi se vise. Pun mi je kufer vas i vijesti iz srbije svaki dan, i to bez ikakve naznake u naslovu. Sta me briga tko i koliko tamo ulaze u vjetroparkove?! O biznisu u državi koja za nama kasni dobrih 10 godina mogu pisati samo novinari upitnih kompetencija.

Svaki dan ista prica, naletim na bar 2,3 clanka o srbima, e neces vise, dodajem ovu web adresu na popis blokiranih.

SRAMOTA
SRAMOTA
SRAMOTA!!

New Report

Close