Investitori se ‘tuku’ za kuće uništene u uraganu Harvey

Autor: Tomislav Pili , 24. rujan 2017. u 22:00
Nakon oluje ostalo je 268.000 uništenih i poplavljenih domova/REUTERS

Interes za nekretnine skočio je četiri puta jer ih poduzetnici žele jeftino kupiti, obnoviti i potom preprodati po punoj cijeni.

Stotine tisuća poplavljenih i uništenih kuća u uraganu Harvey postale su mete interesa građevinskih poduzetnika koji vide priliku za odličnu zaradu.

Uragan Harvey koji je prošloga mjeseca pogodio Houston ostavio je iza sebe 268.000 poplavljenih domova. Tara Waggoner, direktorica agencije za nekretnine Redfin, ističe za Reuters kako dobivaju četiri puta više poziva od investitora zainteresiranih za kupnju uništenih nekretnina. Za poplavljene kuće u teksaškoj prijestolnici zanimaju se pojedinačni investitori, ali i skupine koje su udružile novac i zainteresirane su za kupnju cijelih stambenih naselja.

 

230 tisuća

dolara prosječna je cijena nekretnine u Houstonu

"Imate ljude s milijunima dolara. Žele kupiti uz popust, popraviti kuće i preprodati ih", pojašnjava Waggoner. Jedan od njih je i Ray Sasser koji već ima iskustva u takvoj vrsti investicije nakon tropske oluje Allison koja je pogodila grad 2001. godine. Sasser je tada kupovao po 50 kuća za svega 30 do 40 posto njihove cijene prije poplave, u obnovu je utrošio još 15 posto, a potom ih preprodao – po punoj cijeni.

Uragan Harvey učinio je nekoliko puta veću štetu nego prijašnje četiri oluje i poplave koje su se unazad 16 godina sručile na grad, pa građevinski poduzetnici vide golemu priliku za odličnu zaradu. Osim toga, zbog privlačnosti Houstona uragan se – iz investitorske perspektive – nije mogao dogoditi na boljem mjestu. Naime, Houston je već desetljećima poželjan grad za doseljavanje, pa interesa za obnovljene domove neće nedostajati.

Doseljenike privlači obilje dobro plaćenog posla u tamošnjoj naftnoj industriji, a cijene nekretnina s druge su strane relativno niske. Cijena nekretnine prosječno doseže 230.000 dolara, značajno niže nego u ostalim velikim američkim gradovima. Jedini problem za investitore su vlasnici kuća. Iako većina nije osigurala domove, ekonomist James Gaines smatra da će ih malo htjeti prodati. Naime, gubitak radnih mjesta zbog uragana je umjeren, pa bi vlasnici ubrzo mogli iznaći novca za otplatu kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close