Investitori iz Južne Koreje kupuju Bitstamp

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 28. ožujak 2018. u 07:39
Foto: Thinkstock

Prednost Bitstampa nad konkurencijom krije se i u činjenici da još uvijek ima licenciju luksemburškog financijskog regulatora.

Za kupnju slovenske mjenjačnice kriptovaluta Bitstamp koju su 2011. godine osnovali Damian Merlak i Nejc Kodrič zanimaju se južnokorejski ulagači koji nude oko 324 milijuna eura. 

Vijest su prenijele ljubljanske Finance na osnovu informacije objavljene krajem prošlog tjedna na portalu Cointelegraph i Twitter profilu novinara New York Timesa Nathaniela Poppera. Hoće li do prodaje zaista doći, još uvijek nije poznato, ali da se radi o mogućem scenariju potvrdio je jedan od najpoznatijih investitora u kriptovalute u Hrvatskoj Hrvoje Prpić. 

Vrte milijarde dolara
"Bitstamp je prva certificirana mjenjačnica na području Europske unije, a Južna Koreja je u svijetu kriptovaluta i blockchaina već dugo, što je ujedno bio i jedan od njihovih odgovora u smislu sigurnosti novca na prijetnje Sjeverne Koreje nuklearnim oružjem", komentirao je za Poslovni dnevnik.  Kupoprodajna bi cijena, napominje k tome, mogla biti i veća. Bitstamp je jedna od najvećih mjenjačnica kriptovaluta na svijetu, a osim tržišnog udjela i najdužeg staža u tom okružju njegova se konkurentska prednost krije i u činjenici da još uvijek imaju licenciju luksemburškog financijskog regulatora, ističu Finance. 

I taj se izvor slaže da se spomenuta vrijednost od 324 milijuna eura čini premalom. Pozivaju se na podatak kako je za akviziciju Poloniexa, kripto mjenjačnicu bez licencije, s nižim ugledom i prometom te sjedištem u Washingtonu, u veljači ove godine bostonski Circle Internet Financial izdvojio isti iznos. Pojedini komentatori na Twitteru potencijalnu prodaju Bitstampa smatraju lošom, navodeći nedostatak poznavanja južnokorejske zakonske kripto regulative, no ta je zemlja jedno od najvećih tržišta kriptovalutama.

Usto, pisao je Poslovni dnevnik u studenom prošle godine, pravni status tehnologije blockchain i kriptovaluta u Sloveniji potpuno je uređen, a slovenska vlada tu zemlju želi pozicionirati kao najprepoznatljiviju blockchain destinaciju u Euroskoj uniji. Iako nema javno dostupnih podataka o prihodima Bitstampa, preko te je mjenjačnice u posljednjih godinu dana promijenjeno između 40 i 50 milijardi dolara. 

Velika zarada na proviziji
Uz pretpostavku da se na prosječnoj transakciji naplaćuje naknada od 0,35 posto, procjenjuje se kako su prihodi Bitstamp u posljednjih 12 mjeseci bili između 150 i 200 milijuna dolara.  Jedan od suvlasnika, Nejc Kodrič, svojevremeno je izjavio da Bitstamp nije stvoren zato da bi se jednog dana tek tako prodao, te da tvrtku razvijaju s ciljem da postanu dijelom financijskog sustava, ali i nije sasvim otklonio mogućnost prodaje ako ponuda bude prava, podsjetile su Finance. 

Dobro unovčili znanje

Osnivači među najbogatijim Slovencima
Bitstamp je do sredine 2013., kada je zbog političkih tenzija preseljen u Veliku Britaniju, poslovao u Sloveniji, a trenutno mu je sjedište u Luksemburgu. Damijan Merlak s bogatstvom procijenjenim na oko 122 mil. eura i Nejc Kodrič s oko 112 mil. eura su šesti i osmi najbogatiji Slovenci.  

Komentirajte prvi

New Report

Close