Investicijski sporazum bit će glavna tema summita EU-Kina

Autor: Tomislav Pili , 28. svibanj 2017. u 22:00
Pregovori su započeli 2013. godine, a do sada je održano 13 rundi međusobnih razgovora/FOTOLIA

EU drži da sporazum nije moguće zaključiti dok Kine ne dopusti stranim tvrtkama snažniji pristup svom tržištu.

Kina je spremna nastaviti razgovore o investicijskom sporazumu, izjavio je uoči summita EU-Kina dužnosnik vlade u Pekingu.

Europsko-kineski sastanak na vrhu održat će se 2. lipnja u Bruxellesu i bit će prvi susret čelnika dvaju globalnih ekonomskih sila nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio protekcionističku vanjskotrgovinsku politiku. Europsko-kineski summit u pravilu se održava sredinom srpnja, ali je Kina zatražila da se ove godine održi ranije. Kinesku delegaciju predvodit će premijer Li Keqiang, a prema riječima pomoćnika ministra trgovine Li Chengganga, pitanje investicijskog sporazuma bit će najvažnije među ekonomskim i poslovnim pitanjima za dvije strane, navodi Reuters.

"Lideri i poslovna zajednica Kine i Europske unije s velikom pozornošću prate te razgovore. Do sada je bilo 13 rundi pregovora u kojima smo napravili dobar napredak", istaknuo je Li novinarima u Pekingu. Podsjetimo, pregovori su započeli 2013. godine. "Obje strane smatraju da je što prije potrebno zaključiti sveobuhvatni, ambiciozni investicijski sporazum", dodao je Li. Europski dužnosnici zastupaju stajalište da je teško zaključiti sporazum dok Kina snažnije ne otvori svoje tržište.

Naime, EU želi da Kina dopusti europskim kompanijama pristup tržištu kao što imaju kineske kompanije prilikom ulaganja na "starom kontinentu". Da je hitno potrebno zaključiti investicijski sporazum između EU i Kine početkom svibnja poručio je i potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen.

Ujedno bi to bio i najlakši način da kineski predsjednik Xi Jinping oživotvori svoja obećanja o snažnijem otvaranju Kine stranom kapitalu, smatra drugi čovjek EK-a. S druge strane, Europa je i dalje oprezna prema svom drugom trgovinskom partneru po važnosti, kako zbog masovnog izvoza čelika, tako i zbog političkih pitanja. Tu se svakako ubraja militarizacija otočića u Južnom kineskom moru te primjetni zaokret predsjednika Xi Jinpinga prema autoritarnom vladanju čvrstom rukom unutar tamošnje Komunističke partije.  

Komentirajte prvi

New Report

Close