Intesa Sanpaolo dobila dozvolu za izravne on-shore investicije na kineskom tržištu

Autor: Objava za medije , 10. lipanj 2013. u 11:34
Ilustracija

Eurizon će investirati kroz nove podfondove unutar svojeg asortimana luksemburških fondova u roku od narednih šest mjeseci.

Eurizon Capital ("Eurizon"), poslovna jedinica Intesa Sanpaolo Grupe aktivna na tržištu upravljanja imovinom, uspješno je dovršila proces dobivanja statusa Kvalificiranog stranog institucionalnog investitora (QFII), što će Eurizonu omogućiti da investira izravno onshore u različitim kategorijama imovine na kineskom financijskom tržištu putem svojih vlastitih fondova, sve do maksimalnog iznosa od 100 milijuna američkih dolara.

"Eurizon je prvo poduzeće za upravljanje imovinom koje pripada nekoj talijanskoj bankarskoj grupaciji, a koje će primiti prestižnu licencu QFII, koja je trenutno dodijeljena odabranom i ograničenom broju međunarodnih operatera. Ovo važno postignuće omogućeno je strateškom željom Intesa Sanpaolo Grupe da nastavi širiti svoju tržišnu prisutnost na kineskom financijskom tržištu"- rekao je Mauro Micillo, generalni direktor Eurizona.

Kvalifikacija QFII omogućuje pristup mnogim mogućnostima koje se nude na tržištu A-dionica, na kojemu se trguje mnogim kineskim dionicama male kapitalizacije, posebice na tržištu u Shenzhenu. Fondovi također mogu investirati izravno u dužničke vrijednosne papire, i vladine i korporativne, s potencijalom atraktivnog prinosa i diverzifikacije u usporedbi s europskim i američkim tržištima. I na kraju, izloženost renminbiju omogućit će investitorima da iskoriste trajni rast te valute u odnosu na američki dolar.

"Eurizon održava pozitivnu perspektivu s obzirom na kinesko tržište, i s obzirom na kapital A-dionica, kao i s obzirom na aprecijaciju tečaja" – kaže Mauro Micillo.

Proces kojim je Eurizon dobio status QFII dovršen je u svibnju 2013. godine s udjelom u investiranju od 100 milijuna USD koji je odobrila Državna administracija za strane valute. Eurizon je već dovršio prvi korak u postupku dobivši licencu QFII od Kineske regulatorne komisije za vrijednosnice.

U 2012. godini Kina je proširila svoj program QFII kako bi dala podršku većem sudjelovanju stranih investitora. Ovime se namjerava promovirati dugoročni rast i stabilizacija financijskih tržišta u Kini.

Eurizon će investirati kroz nove podfondove unutar svojeg asortimana luksemburških fondova u roku od narednih šest mjeseci.

Eurizon već ima prepoznatljivu kompetitivnu prednost u svojem pristupu odabiru dionica na kineskom tržištu, zahvaljujući snažnom partnerstvu s lokalnim društvom za upravljanje imovinom. U procesu odabira investicija, Eurizon će iskoristiti savjetodavne usluge tvrtke Penghua Fund Management, lidera u kineskoj industriji upravljanja imovinom. Eurizon je dioničar u tvrtki Penghua od 2007. godine sa svojim strateškim partnerom, Guosen Securities, jednom od glavnih lokalnih financijskih institucija. Kroz tu suradnju, Eurizon je bio jedno od prvih poduzeća u Europi koje je lansiralo UCITS obveznicu Dim Sum fonda, koja investira u offshore renminbi tržište.

Postizanje QFII statusa je daljnji dokaz o vodećoj ulozi Eurizona među međunarodnim operaterima u upravljanju imovinom u Kini.

Strateška je prisutnost Intesa Sanpaolo Grupe u Kini dugoročna, a proširit će se i na bankarstvo i osiguranje. Uz ured predstavništva u Pekingu i podružnicama u Hong Kongu i Šangaju, Intesa Sanpaolo ima izravan udio u Banci Qingdao i osiguranju Union Life.

Kako bi se povećala suradnja i naglasila nastojanja Intese Sanpaolo u promoviranju trgovine i razvoja financijskih i kapitalnih aktivnosti između Kine i Italije, dr. Gao Zhen, partner u upravljanju Mandarin Capital China te savjetnik Penghua Fund Managementa, pridružio se novom Upravnom odboru Eurizon Capitala SGR u svibnju 2013. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close