Interventna kardiologija u Zenici prvi JPP projekt u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2019. u 22:00
Interventna kardiologija do sada nije bila dostupna građanima Zeničko-dobojskog kantona/Goran Kovačić/PIXSELL

Projekt vrijedan 30 milijuna kuna bit će završen sljedeće godine, a javno-privatno partnerstvo trajat će sljedećih 27 godina.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica dr Rasim Skomorac i generalni direktor njemačke kompanije D. Med Healthcare Sven-Axel Krentorz potpisali su u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona ugovor za projekt "Interventna kardiologija JU Kantonalne bolnice Zenica". 

Ovo je prvi potpisani ugovor po Zakonu o javno-privatnom partnerstvu koji je u Zeničko-dobojskom kantonu usvojen prije dvije godine, ali i prvi ugovor o javno-privatnom partnerstvu u Bosni i Hercegovini, priopćeno je na internet stranici KBZ-a.

Ne bi mogli sami graditi
"Vlada ZDK je u suradnji s USAID-om pripremila zakonski okvir i drago mi je da smo potpisali prvi ugovor u BiH.  Ovo je najbolji način da javno-privatno partnerstvo iskoristimo za stvaranje uvjeta za pružanje servisa i usluga građanima, a s druge strane ovo je prilika da pozovemo investitore u BiH i inozemstvu da ulažu po ovom modelu u Zeničko-dobojski kanton", rekao je premijer ZDK-a Miralem Galijašević.

Njemački partner će projektirati, izgraditi, opremiti, održavati i upravljati novim objektom u krugu Kantonalne bolnica Zenica, te će funkcionalan objekt i poslovanje po isteku ugovornog roka od 27 godina predati nazad toj zdravstvenoj ustanovi.  Vrijednost investicije je 7,5 milijuna KM (oko 30 milijuna kuna), a radovi bi trebali početi već na proljeće. Javni poziv za dostavu ponuda za izbor privatnog partnera i dodjelu ugovora za realizaciju projekta Interventna kardiologija objavljen je u kolovozu prošle godine 

"Naša je ambicija i želja da se vidimo u drugoj polovini sljedeće godine, kada bi Interventna kardiologija trebalo početi pružati usluge pacijentima", rekao je Sven-Axel Krentorz, generalni direktor D. Med Healthcarea. Građani će pristup i ovoj zdravstvenoj usluzi ostvarivati pod istim uvjetima kao u drugim javnim zdravstvenim uslugama, sa zdravstvenom knjižicom.  Direktor Kantonalne bolnica Zenica Rasim Skomorac istaknuo je kako vlastitim sredstvima ne bi mogli realizirati projekt interventne kardiologije, koji je izuzetno važan za ZDK, jer je najviše pacijenata kojima je potrebna takva usluga upravo iz Zeničko-dobojskog kantona.

Nove operacijske dvorane
"Građani našeg kantona kada trebaju ovakvu uslugu moraju ići u druge zdravstvene ustanove, tako da je ovo najveći dobitak prije svega za građane ZDK-a", rekao je Skomorac. Zeničko-dobojski kanton u svom katalogu projekata za javno-privatno partnerstvo ima 54 projekta, čija je ukupna vrijednost oko 350 milijuna KM.

To, prema riječima premijera Galijaševića, premašuje godišnji proračun ovog kantona. Za osam projekata već su osnovana radna tijela i njihov je razvoj počeo. Premijer ZDK-a je najavio da će uskoro biti na raspolaganju i EBRD-ov kredit za obnovu energetskog bloka i izgradnju novih operacijskih dvorana KBZ-a vrijedan 10 milijuna eura i milijun eura bespovratnih sredstava, što je kapitalni projekt vlade ZDK-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close