Intervencionizam u ekonomiji Britanije

Autor: Tomislav Pili , 25. srpanj 2019. u 21:59
Sajid Javid/REUTERS

Smjer novog ministra financija.

Imenovanje Sajida Javida ministrom financija sugerira kako britanski premijer Boris Johnson očekuje intervencionistički pristup ekonomiji kako bi je bolje pripremio za šok napuštanja Europske unije bez dogovora o trgovinskim odnosima.

Javid je postao prvi član britanske vlade imigrantskog porijekla, a ovaj 49-godišnji sin pakistanskog vozača autobusa iza sebe ima zavidnu karijeru u svijetu financija. Već sa 25 godina postao je potpredsjednik banke Chase Manhattan, a tijekom 20-godišnje karijere u bankarstvu bio je, između ostaloga, zadužen i za trgovanje vrijednosnicama koje su izazvale financijsku krizu. Meteorski uspon ostvario je i u politici.

Naime, ministar je postao svega četiri godine nakon što je ušao u parlament kao zastupnik. Veliki je simpatizer "čelične lady", bivše premijerke Margaret Thatcher – njezinu fotografiju drži u uredu – te uvjereni liberal i pobornik slobodnog tržišta i što je moguće nižih poreza. Iako za razliku od svog novog šefa nije poznat po upečatljivim javnim nastupima, mediji su zapamtili da se zalagao za veliko povećanje javnih ulaganja u infrastrukturu što više priliči politici oporbenih laburista.

Sajid Javid pred sobom ima vrlo izazovne zadatke. Morat će zaštititi ekonomiju od mogućeg "tvrdog" brexita, zatim pronaći novog guvernera središnje banke te sačuvati poziciju Londona kao drugog najvažnijeg financijskog središta svijeta.

Tijekom propale kandidature za šefa Konzervativne stranke Javid je kazao da će gospodarstvo pripremiti za "tvrdi" brexit posebnim proračunom koji će uključivati porezne olakšice za građane i poduzeća.

Najavio je i stvaranje 100 milijardi funti vrijednog Nacionalnog infrastrukturnog fonda kako bi se u vremenima niskih kamatnih stopa uložilo u projekte koji će preoblikovati gospodarstvo. Politički analitičari ocjenjuju da bi desno krilo Konzervativne stranke moglo biti sumnjičavo prema njemu s obzirom da je glasovao za ostanak Britanije u EU.  

Komentirajte prvi

New Report

Close