Intereuropa po drugi put traži novog vlasnika

Autor: Poslovni dnevnik , 06. lipanj 2018. u 07:46
U prva tri mjeseca ove godine prihodi od prodaje porasli su za 10 posto

Banke su stekle vlasništvo u procesu financijskog restrukturiranja Intereurope kada su zamijenile dio kredita za udjele u tvrtki.

Po drugi put konzultant PwC pokušava prodati koparsku logističku kompaniju Intereuropa, koja posluje i u Hrvatskoj, u ime većinskog vlasnika – banaka i DUTB-a.

S obzirom na cijenu dionica, ovaj put vlasnici imaju lakšu odluku ako se, naravno, pojavi odgovarajući kupac, piše Delo. Grupa Intereuropa i dalje je dosta zadužena, tekuće poslovanje poboljšava se tri godine, ali imovina i dalje ide u otpis. Prošle godine Intereuropa je prevrednovala vrijednost nekretnina svojih kćerinskih tvrtki koje su logističku kompaniju gurnuli u milijun eura godišnjih gubitaka. U prva tri mjeseca ove godine prihodi od prodaje porasli su za 10 posto i dosegnuli 39 milijuna eura, dok je neto dobit porasla 55 posto na 1,23 milijuna.

 

71,4 mil.

eura iznosio je dug Intereurope krajem ožujka ove godine

Porasla cijena dionice
Prodaja većinskog udjela (72,13 posto) u Intereuropi već dugo se najavljuje, ali dosad banke koje su postale većinski vlasnici nisu uspjele pronaći odgovarajuće kupce. Trenutna cijena dionica već uključuje i očekivanja od preuzimanja, naime izuzimanjem jednokratnih učinaka, cijena dionica premašuje 20 neto zarada po dionici i iznosi gotovo pet puta više od očekivanog EBITDA u ovoj godini. Krajem ožujka dug je iznosio 71,4 milijuna eura, što je pet puta više od planirane EBITDA ove godine.  Takav dug može se prevladati u redovnom poslovanju, a tvrtka ograničava i investicija, ove godine više od sedam milijuna eura, kao i konkretne strateških planova. Nije tajna da strateškog vlasnika također želi sama uprava kompanije. 

"Prodaja dijela Intereurope previše je daleko da bih mogao reći nešto konkretno. Želimo strateškog partnera koja razumije logističko poslovanje i koji će prepoznati naš potencijal", rekao je Delu izvršni direktor kompanije Ernest Gortan. Drugi pokušaj prodaje započet je u travnju, kada je SID banka u ime dioničara (NLB, Gorenjska banka, SKB banka i banka Intesa Sanpaolo i DUTB), koji posjeduju više od 72 posto dionica i 54 posto glasačkih prava, počela tražiti savjetnika za prodaju. Banke su stekle vlasništvo u procesu financijskog restrukturiranja Intereurope kada su zamijenile dio kredita za udjele u tvrtki. Banke će iz tog posla izaći s dobrom zaradom, ako pronađu kupca, objašnjava ljubljanski list. Prvi pokušaj prodaje Intereurope u 2016. godini nije uspješno završen.

 

72,13 posto

slovenske logističke tvrtke ponuđeno je kupcima

Od potencijalnih kupaca ostao je samo češko-malteški Tuffieh Funds, s kojim se većinski vlasnici nisu uspjeli dogovoriti o ključnim uvjetima prodaje. Ako je odluka o odustajanju od prodaje bila dobra prije dvije godine, cijena dionica sada je znatno veća, a Intereuropine aktivnosti su stabilnije i mogu privući više klijenata. Andrej Rihter, zamjenik glavnog direktora Pošte Slovenije, vjeruje da je Slovenija vrlo zanimljivo za proširenje logističkih operacija na jugoistočnom Balkanu:  "Kao što je Slovenija zanimljivo strateškim investitorima u drugim područjima, to se također odnosi na logistiku, tako bi prednosti Intereurope trebao vidjeti neki globalni logističar. Naravno, želim da tvrtka ostane u slovenskim rukama", rekao je Rihter, poričući da je Pošte Slovenije nedavno pregovarala s bankama vlasnicima.

Nacionalni logistički holding
Nekoliko predstavnika logističara izjavilo je nedavno da je Pošta Slovenije najočitiji kupac Intereurope, da ima financijski potencijal za takvu kupnju i da se tvrtke mogu uspješno povezati. Pošta Slovenije čini se boljim rješenjem nego da Intereuropu preuzmu investicijski fondovi. Imaju još bolju opciju ako ih preuzmu strateški pružatelj međunarodne logistike, a to bi s obzirom na kretanja na tržištu mogla biti neka kompanije iz Azije. Ako Intereuropa preuzme Pošta Slovenije, bilo bi moguće ponovno oživjeti rasprave o stvaranju slovenskog nacionalnog logističkog holdinga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close