Kupili prvi hotel nakon 10 godina

Autor: Tomislav Pili , 18. prosinac 2014. u 10:40
Kimpton upravlja s 62 hotela u 28 američkih gradova

Za 430 milijuna dolara InterContinental je dobio najvećeg svjetskog operatera boutique hotela s 11.300 soba ušavši jače u najbrže rastući segment hotelske industrije.

Britanski hotelski lanac InterContinental Hotels Group (IHG) kupio je prvu hotelsku tvrtku nakon 10 godina stišavši na taj način kritike svojih dioničara o slaboj profitabilnosti tvrtke i potrebi spajanja sa drugim rivalima.

Kompanija je u srijedu objavila kako je dogovorila kupnju američkog lanca boutique hotela Kimpton za 430 milijuna dolara u gotovini. Valja naglasiti kako ova transakcija smanjuje IHG-ov iznos poreza za 160 milijuna dolara. Kimpton je najveći svjetski neovisni hotelski operater u segmentu boutique hotela osnovan 1981. godine, a posjeduje 62 objekta s ukupno 11.300 soba u 28 američkih gradova. Za ovu se godinu predviđa da će Kimpton iznjedriti dobit od 20 milijuna dolara. Nakon što se u narednim godinama otvori još 16 planiranih objekata, do 2017. godine Kimpton bi trebao bilježiti godišnju dobit od gotovo 40 milijuna dolara.

 

40milijuna

dolara dobiti bilježit će Kimpton od 2017. godine

Analitičari tumače ovu akviziciju kao dublji ulazak IHG-a u cjenovno viši razred boutique hotela. Naime, kompanija već posjeduje svoje brendove u tom segmentu pod nazivom Indigo i EVEN, a ovom akvizicijom postat će – kako sami kažu – najveći operater boutique hotela na svijetu. U posljednje četiri godine segment boutique hotela pokazao se kao najbrže rastući dio hotelske i turističke industrije, pa IHG očito želi ojačati svoju prisutnost u tom segmentu i uzeti što veći dio kolača. Osim toga, u priopćenju IHG-a se navodi kako kompanija smatra da Kimpton ima potencijala za daljnji rast, ali i izlazak i širenje na međunarodnom tržištu.

To se ponajviše odnosi na europsko i azijsko tržište, koja su "gladna" za brendovima među boutique hotelima. No, ovom transakcijom IHG je dao ponajbolji protuargument jednom od svojih dioničara, američkom investicijskom fondu Marcato. Podsjetimo, u studenom je Marcato – koji posjeduje četiri posto dionica IHG-a – objavio pismo na gotovo 80 stranica u kojem tvrdi kako bi uprava tvrtke trebala razmisliti o spajanju s nekim od velikih svjetskih lanaca, poput Hiltona, Mariotta ili Starwooda. Međutim, fond nije naišao na razumijevanje uprave koja je odgovorila kako takav potez ne bi bio u najboljem interesu svih dioničara. 

IHG u brojkama

Dvije milijarde dolara prihoda

Britanski hotelski lanac InterContinental Hotels Group upravlja s preko 4700 hotela u više od 100 država svijeta. Najveći je hotelski operator na svijetu s 670.000 soba. Uz dobro poznati brend i na ovim prostorima, InterContinental, u portfelju kompanije su još i hotelski brendovi Holiday Inn te Crowne Plaza. Kompanija godišnje uprihođuje gotovo dvije milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close