Inozemni poduzetnici protiv obvezne članarine u PKS-u

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2015. u 21:59
Obvezno članstvo u PKS-u počelo bi 2017. godine

Savjet inozemnih investitora u Srbiji tvrdi da je zakonski prijedlog o obveznom plaćanju donesen bez prave javne rasprave.

Savjet inozemnih investitora u Srbiji (FIC) protivi se predloženom rješenju da članstvo u Gospodarskoj komori Srbiji (PKS) bude obvezno.

"Zalažemo se za reformu komorskog sustava, ali smo protiv obveznog članstva i obvezne članarine, što je predviđeno Prijedlogom zakona o gospodarskim komorama koji je u proceduri usvajanja", izjavio je potpredsjednik FIC-a Dimitrije Knjeginjić.  Prema njegovim riječima, priprema tog zakona bila je netransparentna i javnost i udruženja poduzetnika nisu imala priliku izjasniti se o predloženim rješenjima. "Tražimo da se organizira javna rasprava o budućem zakonu o gospodarskim komorama, kako bi se precizno utvrdilo koje usluge će Gospodarska komora nuditi, po kojoj cijeni i hoće li postojati princip solidarnosti, odnosno hoće li samo velike kompanije plaćati članarinu", naveo je Knjeginjić.

On kaže da FIC okuplja reprezentativni do gospodarstva Srbije, odnosno kompanije koje su u Srbiji investirale više od 23,5 milijardi eura, imaju 18 posto udjela u srpskom BDP-u, i zapošljavaju više od 97.000 ljudi. Predsednik PKS-a Marko Čadež ranije je rekao da uvođenje obveznog članstva u PKS-u od 2017. godine ima za cilj uspostavu reprezentativnost te organizacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close