Infosys odustao od bitke s Trumpom oko radnih mjesta

Autor: Tomislav Pili , 02. svibanj 2017. u 22:00
Tvrtka ne otkriva koliko radnika od njih 200.000 radi u SAD-u/REUTERS

Nakon promjene u sustavu dodjele privremenih radnih viza Infosys se okrenuo lokalnoj radnoj snazi.

Indijski informatički div Infosys podlegao je pritisku američkog predsjednika Donalda Trumpa i odlučio zaposliti u SAD-u 10.000 Amerikanaca. Kako piše Reuters, Infosys će otvoriti navedena radna mjesta u sljedeće dvije godine, a otvorit će četiri tehnološka centra u Americi. Prvi će biti otvoren već u kolovozu u Indiani, državi iz koje dolazi potpredsjednik Mike Pence.

Trumpove političke mete
U tom centru do 2021. trebalo bi raditi 2000 stručnjaka. U telefonskom razgovoru za Reuters izvršni direktor kompanije Vishal Sikka kazao je kako će američki stručnjaci biti zaposleni u području razvoja umjetne inteligencije. "S američke točke gledišta, očito je da je otvaranje radnih mjesta dobra stvar", dodao je Sikka. Podsjetimo, Infosys, ali i ostale indijske informatičke kompanije, poput Tata Consultancy Servicesa i Wipra, postale su Trumpove političke mete koji ih je optuživao za smanjenje zaposlenosti u SAD-u dovođenjem indijskih stručnjaka.

Naime, indijske kompanije u obavljanju poslova na američkom tlu snažno su se oslanjale na program privremenih radnih viza, poznatijih pod nazivom H1-B. No, predsjednik Trump naložio je imigracijskim vlastima promjenu u sustavu dodjele viza koje će ubuduće odlaziti školovanijim i bolje plaćenim IT stručnjacima. Bijela kuća tvrdi kako su radnici koji dolaze na temelju H1-B vize slabije plaćeni od američkih inženjera kojima tako ruše cijenu rada. Prema podacima MyVisaJobsa koje prenosi Financial Times, Infosys je lani u prosjeku inženjere na privremenom radu u SAD-u plaćao 81.705 dolara. To je značajno manje od velikih američkih kompanija. Primjerice, Google i Microsoft stručnjacima koji dolaze preko H1-B vize nude u prosjeku 130.000 dolara godišnje.

Pao broj zahtjeva
Reutersovi izvori tvrde kako je Infosys značajno smanjio broj zahtjeva za izdavanje H1-B vize. Ove je godine podnijeto manje od tisuću dok je prošle godine kompanija zatražila 6500 viza, a 2015. čak 9000 viza.

Okretanje skupljoj radnoj snazi potaknulo je zabrinutost analitičara oko buduće profitabilnosti indijskih IT kompanija. Prema analizi Ambit Capitala, zbog viših plaća šest najvećih indijskih kompanija imat će manju neto maržu za 470 baznih bodova u sljedeće tri godine. Međutim, Vishal Sikka tvrdi kako će skuplji, američki radnici biti zaposleni na profitabilnijim projektima, pa dobit kompanije neće značajno "patiti". Inače, kompanija ne otkriva koliko od njezinih 200.000 zaposlenika radi u Americi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close