Inflacija u eurozoni na najnižoj razini od listopada 2009.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. srpanj 2014. u 14:56
Thinkstock

– Godišnja stopa inflacije u eurozoni u srpnju se spustila na 0,4 posto, što je njezina najniža razina od vrhunca financijske krize prije gotovo pet godina, pokazale su danas prve procjene Eurostata, ukazujući na rizike deflacije.

– Godišnja stopa inflacije u eurozoni u srpnju se spustila na 0,4 posto, što je njezina najniža razina od vrhunca financijske krize prije gotovo pet godina, pokazale su danas prve procjene Eurostata, ukazujući na rizike deflacije.

Riječ je o najslabijem rastu potrošačkih cijena na godišnjoj razini od listopada 2009., kada su cijene bile pale za 0,1 posto, objavio je danas Eurostat. U lipnju je godišnja inflacija iznosila 0,5 posto, kao i u prethodnom mjesecu.

Temeljna godišnja inflacija, koja isključuje cijene energije, hrane, duhana i alkohola, zadržala se, pak, na 0,8 posto drugi mjesec zaredom.

Europska središnja banka (ECB) objavila je niz novih mjera na svom redovnom sastanku u lipnju kako bi ubrizgala novac u posustalo gospodarstvo eurozone. Osim toga, naglasila je da je spremna ponovno reagirati ako se pogoršaju očekivanja o inflaciji u odnosu na sadašnje prognoze.

ECB će idući tjedan u četvrtak imati redovno mjesečno zasjedanje, koje će tržišta pozorno pratiti. Analitičari zasad ne očekuju nove poteze, što odražava signale ECB-ova izvršnog vijeća da je potrebno više vremena da se procijene učinci posljednjih mjera na realno gospodarstvo.

Godišnja inflacija u eurozoni ostala je tako u 'opasnoj zoni' ispod jedan posto, kako ju nazivaju u ECB-u, još od listopada prošle godine. Ne očekuje se da će se približiti ECB-ovoj zacrtanoj razini od 'blizu dva posto' u skorije vrijeme, a 2016. bi trebala biti tek u visini 1,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close