Inflacija i dalje problem eurozone

Autor: Tomislav Pili , 31. srpanj 2017. u 21:59
Predsjednik ECB-a Mario Draghi/REUTERS

Stopa inflacije od 1,3 posto i dalje ne zadovoljava cilj Europske središnje banke od dva posto.

Makroekonomski podaci koji dolaze ovoga tjedna potvrdit će da je eurozona riješila samo jedan problem svog gospodarstva. Godišnja inflacija u eurozoni u srpnju je ostala nepromijenjena u usporedbi s mjesecom ranije, ali je temeljna inflacija, čije kretanje pozorno prate u Europskoj središnjoj banci (ECB), blago ubrzala, dosegnuvši najvišu razinu u posljednje četiri godine, pokazale su u ponedjeljak prve procjene Eurostata.

Cijene mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u 19-članoj eurozoni u srpnju su porasle za 1,3 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, kao i u mjesecu ranije, pokazale su prve procjene statističkog ureda Europske unije (EU). Prvi podatak u skladu je s očekivanjima ekonomista iz Reutersove ankete. No, temeljna inflacija, koja isključuje kategorije proizvoda najviše podložne oscilacijama cijena poput hrane i energenata, u srpnju je ubrzala na 1,3 posto, s 1,2 posto u lipnju.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su da će skliznuti na 1,1 posto. Međutim, stopa inflacija je i dalje daleko ispod ciljane ECB-ove stope od dva posto što znači da inflacija i dalje ostaje gorući problem u eurozoni. S druge strane, europsko gospodarstvo sve je snažnije. Analitičari očekuju da je eurozona između travnja i lipnja ostvarila rast od 0,6 posto, odnosno 2,4 posto na godišnjoj razini. Ako se očekivanja ostvare, to će biti već treći uzastopni kvartal s rastom iznad 0,5 posto što nije zabilježeno u gotovo 10 godina. Rast bi tako bio viši nego u SAD-u i Britaniji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close