Industrijska konoplja uzgaja se već na 500 hektara u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 29. ožujak 2018. u 21:59
Prije tri godine pod konopljom je bilo samo 60 hektara /Damir Špehar/PIXSELL

Najviše je nasada u Vojvodini, ali ima i proizvođača iz središnje Srbije jer se zbog širenja primjene biljke može dobro zaraditi.

Uzgoj industrijske konoplje doživljava golemi rast u Srbiji, a razlog je dobra zarada od prodaje cvijeta i sjemenja biljke, piše Blic.

Godine 2015. konoplja je bila posađena na površini od 60 hektara, 2016. na 250, a 2017. godine na čak 500 hektara. Iako je najviše nasada u Vojvodini, prošle godine pojavili su se i proizvođači iz središnje Srbije.

Očekuje se da će u Srbiji za pet do deset godina pod konopljom biti nekoliko desetaka tisuća hektara. Primjena konoplja brzo se širi i u proizvodnji papira, materijala za automobilsku industriju, biorazgradive plastike, farmaciji i građevinskoj industriji. Maja Timotijević, predsjednica udruge Konoplja, kaže za Blic da je registriranje proizvodnje relativno brzo, a sjeme se može kupiti u Srbiji. "Kod nas je dopušten uzgoj samo dvije vrste, a u EU čak 46.

Uzgajanje industrijske konoplje može biti vrlo isplativo, ali morate odlučititi sijete li za sjemenje ili cvijet, ili ćete prerađivati stabljiku. Očekivanja su da dobijete od 600 do 800 kilograma sjemenja po hektaru. Sjemenke se uglavnom cijede i dobiva se ulje, a onda od onog što ostane, tzv. pogače, prave se brašno i proteini. Cijena otkupa ovisi o tržištu, a kilogram sjemenki se kreće od 1,5 do 3 eura", kaže Timotijević. 

Komentirajte prvi

New Report

Close