Industrija eurozone ponovno slabi

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2019. u 21:59
Najveći pad u Njemačkoj/REUTERS

Markitov indeks menadžera nabave u svibnju kliznuo 0,2 boda na 47,7 bodova.

Slaba domaća i inozemna potražnja ponovo su zakočile aktivnosti u industriji eurozone u svibnju, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje londonske tvrtke Markit, signalizirajući ipak da je silazni trend možda dotaknuo dno.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone bio je u svibnju gotovo nepromijenjen u odnosu na travanj, kliznuvši za 0,2 boda, na 47,7 bodova, potvrdila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka prvu procjenu njegove vrijednosti.

Vrijednosti niže od 50 bodova iskazuju pad aktivnosti. "Industrija eurozone ponovo je u svibnju bilježila pad aktivnosti, što upućuje na zaključak da će u drugom tromjesečju biti uteg za gospodarstvo u cjelini", konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Priljev novih narudžbi neto se smanjio osmi mjesec zaredom, ističu u Markitu, upozoravajući na pad kako domaće tako i inozemne potražnje za industrijskim proizvodima iz eurozone.

Među vodećim gospodarstvima eurozone najveći je pad aktivnosti zabilježila njemačka industrija. U Italiji su aktivnosti gotovo stagnirale dok se u Španjolskoj i Francuskoj bilježi blagi rast. Najveći je rast aktivnosti u industriji u svibnju prema Markitovom izvješću bilježila Grčka.

Komentirajte prvi

New Report

Close