Indijanci čuvaju patente na lijekove

Autor: Tomislav Pili , 12. rujan 2017. u 21:59
Prava drži St. Regis Mohawk/FOTOLIA

Allergan se dosjetio kako se zaštititi od generičkih konkurenata.

Američka farmaceutska kompanija Allergan dosjetila se kako zaštititi patente na lijekove od konkurencije na generičkom tržištu.

Allergan je sklopio ugovor s indijanskim plemenom St. Regis Mohawk na koje je prenio patent za svoj lijek za oči Restatis. Pleme će pak patent ustupiti ekskluzivno Allerganu, uz naravno novčanu naknadu. Tako će Mohikanci dobivati godišnje 13,75 milijuna dolara te dodatnih 15 milijuna dolara od prodajnih prihoda Restatisa. Prošle je godine taj lijek donio Allerganu 1,5 milijardi dolara prihoda, što znači da plemenu ide jedan posto prodaje.

Ovim potezom Allergan je dobio zaštitu da njegov patent prije vremena ne padne u ruke generičkih kompanija. Naime, indijanska plemena imaju pravni imunitet, pa ne podliježu postupcima oko patentnih prava. Generičke farmaceutske kompanije često pravnim putem pokušavaju osporiti patentno pravo na pojedini lijek. Podsjetimo, kompanija-tvorac lijeka ima pravo na njegovu ekskluzivnu proizvodnju najmanje 20 godina.

Kada se pojavi generička verzija određenog lijeka, cijena originalnoga dramatično padne. Dio američkih pravnih stručnjaka smatra da je Allergan otkrio golemu rupu u zakonu te je pitanje vremena kada će i ostale farmaceutske kompanije krenuti tim smjerom. Drugi pak smatraju da će to izazvati bijes javnosti, posebno zbog sve skupljih lijekova, što bi moglo motivirati zakonodavca na zatvaranje te rupe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close