Indija kaznila 14 proizvođača automobila

Autor: Tomislav Pili , 27. kolovoz 2014. u 17:32
Kažnjeni VW i Toyota/REUTERS

Ukupna kazna dosegla 420 mil. dolara.

Nakon što je u vrlo sličnom slučaju prošloga mjeseca u Kini kažnjen Mercedes, indijski regulator tržišnog natjecanja kaznio je čak 14 proizvođača automobila zbog manipulacije cijenama servisa i rezervnih dijelova.

Ukupan iznos kazne popeo se na 420 milijuna dolara (25,4 milijardi rupija) i predstavlja ekvivalent od dva posto prosječnih prihoda tih proizvođača automobila na indijskom tržištu u tri godine.Više od polovice kazne, točnije 13,5 milijardi rupija odnosi se na ponos indijske auto-industrije, Tata Motors. Od stranih automobilskih brendova ponajviše je kažnjena japanska Honda sa 784 milijuna rupija. Od europskih proizvođača na listi "kažnjenika" su lokalne podružnice Volkswagena, Fiata, zatim BMW, Ford, Mercedes i Škoda. Uz Hondu, iz Japana su još kažnjeni Nissan i Toyota dok je od domaćih kažnjen i Hindustan Motors, Mahindra i Maruti Suzuki. Svog predstavnika imaju i Amerikanci u brendu General Motors.

Ponajveći problem kojeg je dijagnosticirao indijski tržišni regulator jesu restrikcije u vidu rezervnih dijelova i alata za neovisne servisere koje su navedene kompanije uvele. Prema mišljenju regulatora, restrikcije su ograničile razvijanje potencijala neovisnih servisera na štetu korisnika, servisera i prodavatelja automobila. Uz kaznu, regulator je zatražio od kažnjenih proizvođača automobila da neovisnim serviserima isporuče rezervne dijelove i alat bez ikakvih ograničenja. Istraga slična indijskoj već se neko vrijeme provodi u Kini. Tamošnji regulator tržišnog natjecanja već je proglasio krivim njemački Mercedes. Otkako je počela istraga, osam proizvođača automobila snizilo je cijene rezervnih dijelova.

Komentirajte prvi

New Report

Close