InBev i SABMiller potvrdili pivarsko megaspajanje

Autor: Tomislav Pili , 11. studeni 2015. u 22:00
Najveće preuzimanje u britanskoj korporativnoj povijesti/FOTOLIA

Samo na poreznim davanjima uštedjet će se najmanje 1,4 milijardi dolara godišnje.

Dva vodeća svjetska pivara, Anheuser-Busch InBev i SABMiller u srijedu su postigli konačni sporazum o cijeni međusobnog spajanja.

Nakon jednomjesečnih pregovora dogovor je pao na 44 funte za dionicu SABMillera čime se vrijednost posla penje na gotovo 107 milijardi dolara. To je ujedno i najveće preuzimanje u britanskoj korporativnoj povijesti. Nova kompanija postat će lider u potrošačkoj industriji po prihodima, a procjenjuje se da će sljedeće godine ostvariti dobit prije oporezivanja, kamata i amortizacije od 25 milijardi dolara. Spajanjem će samo na poreznim davanjima dvije kompanije uštedjeti najmanje 1,4 milijarde dolara.

Po objavi vijesti dionica SAB-a ojačala je 1,6 posto, a InBeva za 1,1 posto. Anheuser-Busch InBev se obvezao da će isplatiti naknadu od tri milijarde dolara ako ne dobije sva regulatorna odobrenja za spajanje. A najveći problem u tom pogledu već je riješen. Naime, u srijedu je objavljeno da će američki pivar Molson Coors preuzeti 58 posto udjela SABMillera u njihovoj zajedničkoj kompaniji MillerCoors.  Zajedno s pravima na dio SAB-ovih brendova, vrijednost posla doseže 12 milijardi dolara, tvrde upućeni izvori Reutersa.

Carlsberg

Gubitak i otpuštanja

Danski pivar Carlsberg objavio je u srijedu gubitak i najavio otpuštanje 15 posto radne snage. Zbog otpisa ruskih brendova i imovine u Kini kompanija je u trećem tromjesečju zabilježila gubitak od 4,5 milijardi danskih kruna (650 milijuna dolara). Bez utjecaja otpisa, ostvarila bi se dobit od 2,2 milijarde kruna, dva posto više. Stoga će biti otpušteno 2000 radnika, uglavnom "bijelih ovratnika".

Komentirajte prvi

New Report

Close