Ina potvrdila: Povukli smo se iz projekta istraživanja u Iranu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. svibanj 2013. u 19:27
Photo: Robert Anić/PIXSELL

Ina je potvrdila da se prošle godine povukla iz projekta istraživanja na bloku u Iranu, a za razdoblje u kojem će međunarodne mjere ograničenja protiv Irana biti na snazi.

 Hrvatska naftna kompanija INA potvrdila je danas da se prošle godine povukla iz projekta istraživanja na bloku u Iranu, a za razdoblje u kojem će međunarodne mjere ograničenja protiv Irana biti na snazi.

"Od trenutka kada su na snagu stupile međunarodne mjere ograničenja, INA je konstantno poduzimala značajne korake kako bi bila u skladu s režimom sankcija u odnosu na svoje investicije u Iranu. Od 2011. godine INA nije provela nijednu od ugovorenih aktivnosti te se 2012. godine povukla iz projekta za razdoblje u kojem će restriktivne mjere protiv Irana biti na snazi", naveli su iz Ine u odgovoru na upit o povlačenju s projekta istraživanja na području bloka Moghan – 2.

Ina je u travnju 2008. godine s Iranskom nacionalnom naftnom kompanijom (NIOC) Ugovor o istraživanju na području bloka Moghan – 2, a vijest o Ininom povlačenju s tog projekta objavila je iranska novinska agencija Mehr News Agency uz napomenu da je bila riječ o poslu vrijednom oko 141 milijun američkih dolara.

Inače, INA je ugovor bila potpisala nakon natječaja koji je NIOC bio raspisao u veljači 2007. kada je pozvala strane kompanije da se prijave za ponuđenih 17 istražnih blokova.

INA se natjecala za jedan od tih blokova, za Moghan – 2, u sjevero-zapadnom dijelu Irana, u Kaspijskoj regiji uz granicu s Azerbejdžanom.

Primarni cilj tog projekta je bio otkriće novih zaliha ugljikovodika kroz ugovor o pružanju usluga s NIOC-om, a njime se predviđalo da u slučaju otkrića komercijalnih zaliha ugljikovodika ukupno trajanje ugovora Ine i NIOC-a bude 25 godina, pri čemu bi INA bila operator za istražne i razradne radove, dok bi NIOC preuzeo poslove operatora u fazi proizvodnje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

INA se na zahtjev “međunarodnih mjera ograničenja ” morala povuči iz Irana i iz Sirije !

New Report

Close