Imperial Tobacco na meti BAT-a i JTI-a?

Autor: Tomislav Pili , 29. studeni 2015. u 22:00
Foto: Borna Filić / Pixsell

Tržište očekuje početak konsolidacije duhanske industrije.

Globalna duhanska industrija na rubu je konsolidacije, ali to neće proći bez teškoća, upozoravaju svjetski analitičari. Špekulacije da bi ga mogao preuzeti British American Tobacco (BAT) ili Japan Tobacco International (JTI) podigle su ovih dana cijenu dionica britanskog Imperial Tobaccoa na rekordne razine od 36 funti. Samo ove godine dionica je ojačala 27 posto. Ako se uračuna premija od 30 posto, cijena potencijalnog preuzimanja Imperiala mogla bi dosegnuti 67 milijardi funti, ocjenjuju analitičari za The Financial Times. Imperial, BAT i JTI ostali su nedostupni za komentar špekulacija, dodaje FT.

 

Potencijalnog kupca

čeka teška bitka za dobivanje regulatornih dozvola do kojih bi najlakše došli Kinezi

Zbog sve veće svjesnosti potrošača o posljedicama pušenja, strože regulative i ekonomskih slabosti konkurencija među duhanskim kompanijama veća je no ikada. Stručnjaci procjenjuju da je Imperial prva meta koju će u narednih nekoliko godina preuzeti neki veći igrač jer kompanija ima najmanji globalni tržišni udjel od pet posto.

Međutim, potencijalnog kupca čeka prava bitka za dobivanje regulatornih dozvola. Jedina kompanija koja bi mogla preuzeti Imperial bez većih regulatornih problema je China National Tobacco (CNT), najveća duhanska kompanija po volumenu prodaje. No, CNT je vladar na domaćem, kineskom tržištu, a izvozi tek jedan posto svoje proizvodnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close