Imovina na Kosovu zaoštrila odnose Beograda i Prištine

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2016. u 21:59
Najveći vjerovnici Trepče su iz Srbije, a dug kombinata mjeri se desecima milijunima eura

Nakon donošenja zakona kojim je kosovska vlada postala većinski vlasnik rudarsko-metalurškog kombinata Trepča.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da Beograd treba poslati jasnu poruku i kosovskim vlastima i Europskoj uniji te postaviti granice kako bi se prestalo s ustupanjem srpske imovine kosovskim Albancima i uvjetovanjem nastavka pregovora o pristupanju Uniji.

"Negdje se mora postaviti granica. Zato ne smijemo praviti ustupke, ni kad je riječ o prodaji Trepče, niti kada je riječ o imovini Telekoma", izjavio je Nikolić za Blic u povodu donošenja Zakona o Trepči u Skupštini Kosova, kojim kosovska vlada postaje većinski vlasnik rudarsko-metalurškog kombinata Trepča. "To što rade Albanci na Kosovu s Trepčom i Telekomom je otimačina, uzurpacija", poručio je Nikolić i naglasio kako Srbija ne treba pristajati na uvjetovanja "ako Bruxelles to zaista postavlja kao uvjet za nastavak pregovora" o pridruživanju EU. U međuvremenu, zastupnici Srpske liste u Skupštini Kosova povukli su se iz parlamentarnog rada, a radnici u pogonima Trepče ne sjeveru Kosova započeli su prosvjede.

Beogradski mediji navode da je srpska vlada poslala pismo u Bruxelles navodeći sve štetne posljedice odluke kosovskog parlamenta o Trepči.  Argumenti Beograda su da imovina Trepče, te ruda i minerali, pripadaju Srbiji, jer se većim dijelom nalaze na njezinom teritoriju. Direktor vladina ureda za Kosovo Marko Đurić podsjeća da su najveći vjerovnici Trepče iz Srbije, a dug ove kompanije srpskim tvrtkama i bankama mjeri se desecima milijuna eura. Prema njegovim riječima, od Beograda se traži i da se odrekne tekomunikacijske imovine na Kosovu. Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će uskoro biti donesena odluka o primjeni sporazuma Beograda i Prištine o telekomunikacijama, uz ocjenu da su "razgovori teži nego što se izvana čini", ali se ne može reći da je riječ o ultimatumu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close